rhdr
rhdr Foto: pr.

Open dag bij Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder

Activiteiten

Warmond • De jaarlijkse open dag plaats bij de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder is op zaterdag 8 september. De boerderij aan de Zijldijk 8 is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen de Lakenvelder koeien van dichtbij bewonderen, kalfjes knuffelen, een wandeling maken over het nieuwe pad door de Boterhuispolder of een ritje maken met de ponykar. Op de mini-boerenmarkt worden streekproducten aangeboden.

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder werd in 2014 opgericht. Sindsdien heeft het boerenbedrijf, dat gerund wordt door vader en zoon De Willigen, zich gestaag ontwikkeld. Alle activiteiten vinden plaats rond de kudde van circa vijftig Lakenvelders. Het Lakenvelder rund is een zeldzaam, oud-Hollands koeienras, dat opvalt door de witte band rond de romp. Ze werden vroeger voornamelijk gehouden als sierrund bij kastelen, landhuizen en parken. Op de boerderij in de Boterhuispolder worden de Lakenvelders op duurzame en extensieve wijze gehouden. Het ruwvoer komt van eigen land, kalfjes blijven bij de moeder en in de zomer staat de hele kudde in de wei. Ook de mest die de dieren produceren wordt weer op het eigen land gebruikt.

Agrarisch natuurbeheer

In samenwerking met de gemeente Teylingen, die eigenaar is van de omliggende gronden, is het afgelopen jaar een plan opgesteld voor agrarisch natuurbeheer met als doel om de weidevogelstand, flora en fauna in het gebied verder te verbeteren. Om de natuur ook voor mensen beleefbaar te maken, worden momenteel een fietspad en een laarzenpad gerealiseerd in de Boterhuispolder. Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers deze nieuwe routes gaan volgen.

Melk en vlees

De Lakenvelder is van oorsprong een dubbeldoelkoe. Dat betekent dat ze niet alleen gemolken kunnen worden, maar dat ze ook als vleeskoe worden gebruikt. Het vlees van de Lakenvelder is van uitstekende kwaliteit. Op Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder worden de koeien niet gemolken. Wel wordt het vlees verkocht aan particulieren en plaatselijke horeca. De winkel is elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Meer op www.boterhuispolder.nl

Uit de krant