Lekker lezen, tips van de bieb! | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Regio

Lekker lezen, tips van de bieb!

Projectleider Taalhuis Eline de Visser. | Foto: pr.
Projectleider Taalhuis Eline de Visser. | Foto: pr. (Foto: pr.)

Bieb • Eline de Visser, projectleider Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek, geeft deze week drie leestips. Alle getipte boeken zijn deze maand van de serie 'leeslicht'. Leeslichtboeken zijn geschreven of herschreven in eenvoudige taal. Hierdoor zijn de boeken toegankelijk voor mensen die moeite hebben met het lezen van de Nederlandse taal.

Het Rosie Project – Graeme Simsion

Don is professor in de genetica en heeft Asperger. Alles in zijn leven loopt volgens zijn eigen regels. Het enige wat hij niet heeft, is een vriendin. Don stelt een vragenlijst van 16 pagina's op waarmee hij de perfecte vrouw gaat vinden. Dit loop natuurlijk anders dat hij verwacht. Deze soms grappige en soms ontroerende roman komt in deze compacte versie van 144 pagina's nog net zo goed over als in de originele roman. Het verhaal blijft intact, maar de zinsconstructies en het vocabulaire zijn vereenvoudigd.

Overstroming – Karin Giphart

Het is het weekend van Valentijnsdag en Eris en Lisa hebben hun eerste date bij Eric thuis. Er breekt echter vreselijk noodweer uit. De ouders van Eric zijn niet thuis en de twee weten niet goed wat ze moeten doen. Dan is er nog de oude bovenbuurman, die al jaren niet meer naar buiten gaat. Dit boek trekt een parallel van de moderne samenleving met de Watersnoodramp van 1953. Het boek is geschreven in eenvoudige taal met veel dialoog. Naast de verhalende lijn leert het de lezer ook iets over de Watersnoodramp.

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay

Op 16 juli 1942 speelt zich in Parijs een groot drama af. Duizenden joden worden naar een sportstadion gebracht. Vanaf daar worden ze naar concentratiekampen gestuurd. Ook de 10-jarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt. Jaren later komt journaliste Julia meer te weten over het leven van Sarah. Het boek switcht tussen 2002; het jaar waarin Julia onderzoek doet en 1942; het jaar van het dramatische verhaal van Sarah.


 

Leestip van Loeka van der Kooij, taalconsulent van Bibliotheek Bollenstreek:


Vrienden voor het leven – Philippe Pozzo Di Borgo
Philippe – een succesvolle zakenman – raakt verlamd en is voor alles afhankelijk van anderen. In Abdel vindt hij een fulltime hulp die in alles anders is dan hij. Hoeveel ze ook van elkaar verschillen, toch worden ze vrienden voor het leven. Een mooi boek – met verklarende woordenlijst – om te lezen als je bezig bent met het leren van de Nederlandse taal.

 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>