John Verbeek, Roel Brokking en Jan Karstens zetten zich opnieuw in voor het behoud van Warmonds erfgoed. | Foto: MV
John Verbeek, Roel Brokking en Jan Karstens zetten zich opnieuw in voor het behoud van Warmonds erfgoed. | Foto: MV

'Kerkelijk erfgoed behouden voor volgende generaties'

Historie

Warmond • De restauratie van het Lohman-orgel zette het eigenlijk in gang. Niet alleen het monument ín de Protestantse kerk moet behouden blijven, ook de monumenten buiten de kerkmuren moeten veilig gesteld worden voor de toekomst. John Verbeek, Jan Karstens en Roel Brokking vormen samen het bestuur van Stichting Vrienden Kerkelijk Erfgoed Warmond, een nieuwe stichting die met vrienden wil zorgen voor de financiële zekerheid voor restauratie en behoud van Warmonds kerkelijke monumenten. Op zondag 9 september om 16.00 uur is de officiële presentatie in de kerk aan de Herenweg 82.

"Het is voor John en voor mij uiteindelijk een kleine siësta geworden." Secretaris Jan Karstens moet lachen om zijn opmerking. Voorzitter John Verbeek knikt. "We hebben inderdaad eerst een jaar uitgeblazen na de restauratie van het orgel. Toen kwam de vraag op tafel voor de stichting. Daar zijn we toen weer ingestapt."

Niet naar de kerk

Het had veel voeten in de aarde. Niet zozeer de oprichting van de stichting, maar wel de naam. Verbeek: "Het is een lange naam, maar we hebben er dan ook lang over nagedacht. We wilden een aantal aspecten erin verwerken, om duidelijk te maken waar de stichting voor is". Karstens: "We willen het breder trekken. Niet alleen aandacht vragen in de kerkelijke kring, maar ook daarbuiten. Daarom kiezen we voor Kerkelijk Erfgoed Warmond. Het zijn monumentale gebouwen, waar mensen buiten de kerk om ook interesse in hebben. En ook graag willen dat ze in stand gehouden worden."

Lees meer in De Teylinger van woensdag 5 september.

Uit de krant