Drie rijksmonumenten: Ruïne van Teylingen, Gebr. Bergman en Monte Carlo. | Foto: archief SOS
Drie rijksmonumenten: Ruïne van Teylingen, Gebr. Bergman en Monte Carlo. | Foto: archief SOS Foto: pr.

'In Europa' in Sassenheim

Historie

Sassenheim • 'In Europa' is het thema van de Open Monumentendag, gehouden op zaterdag 8 september. In Sassenheim heeft de Stichting Oud Sassenheim (SOS) weer een programma samengesteld. In totaal zijn zeven monumenten te bezoeken.

De Ruïne van Teylingen is geopend voor bezichtiging en er zijn middeleeuwse kinderspelen. In De Bollenburcht is een fototentoonstelling over oude bollenschuren. Om 11.00 en 13.30 uur geeft Hans Brandhorst een presentatie, 'De geschiedenis van de Ruïne van Teylingen en Europa'. De presentatie start met dronevideo-opnamen boven de ruïne. Om 12.00 en 15.00 uur vertelt bollenexporteur Aad Batenburg meer over het vak tijdens zijn presentatie 'De geschiedenis van de bollenexport vanaf de jaren 30'.

Daarnaast zijn ook het Sikkens Expercience Center, de Pancratiuskerk, Park Rusthoff en de Dorpskerk geopend voor publiek.

In het Sikkens Experience Center (Wilhelminalaan 1) is de historie van Sikkens vanaf 1792 te zien. Ook is boven de trouwzaal te bezoeken. Ook hier zijn oude foto's te bekijken.

In de Pancratiuskerk (Hoofdstraat 188) zijn kerkbezittingen te zien, en ook de tentoonstelling Borduurwerken met afbeeldingen van Europese steden van ontwerpster van borduurparketten Thea Gouverneur uit Sassenheim. In de Dorpskerk (Hoofdstraat 217) zijn de kerkgebouw en het Torenmuseum te bezoeken.

Park Rusthoff is het in Engelse landschapsstijl aangelegde wandelpark, dat omstreeks 1800 is aangelegd. Het behoorde tot de buitenplaats Rusthoff, die door de heer Jean Adam Charbon in 1791 werd gekocht.

In De Coy, het onderkomen van Oud Sassenheim aan de Kagerdreef, is de expositie 'Openbaar Vervoer 1870 - 1970' te bezoeken.

Uit de krant