Vorming & Toerusting: verder kijken | De Teylinger
Logo deteylinger.nl

Vorming & Toerusting: verder kijken

Foto: Piet van Kampen

Teylingen Begin september is het nieuwe programma van de Commissie Vorming & Toerusting verschenen. Net als vorig jaar heeft het programma 2018/2019 als titel Verder kijken. Omdat het geloof niet ophoudt bij de zondagse eredienst of bij het lezen van de Bijbel. Het geloof vraagt om geregelde voeding en daarvoor reikt het programma veel mogelijkheden aan.

Zo staat de eerste avond van het seizoen in het teken van Maria, de vrouw die met name in de rooms-katholieke traditie voor veel gelovigen zo betekenisvol is. We gaan ook na hoe Kerstmis in de traditie staat van de kerk. Die kerk komt zelf ook aan bod. Welke toekomst heeft de kerk, waar liggen kansen en wat kunnen we daar in Teylingen mee? Als gelovigen worden we ook uitgenodigd om na te denken over de betekenis van duurzaamheid in relatie tot het geloof. Hoe maken wij dat in ons dagelijks leven waar?

Om op adem te komen zijn er ook dit seizoen vespers. Dit keer rond de overgang van het oude naar het nieuwe kerkelijk jaar en op weg naar Pasen. Verstilling is ook te vinden in de kloosters, waar dit jaar weer een weekend wordt georganiseerd. Ook de natuur heeft op dit terrein veel te bieden. Net als vorig jaar gaan we wandelen, dit keer zonder uitgezette paden. Verstilling is ook te vinden in de muziek. De slotavond staat dit keer in het teken van het Gregoriaans. Kunst en cultuur zijn eveneens in het programma vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld rond de Russische schrijver Dostojewski, die in zijn boeken allerlei geloofsvragen stelt. Op weg naar Pasen staat de kruisweg centraal van Sieger Köder. Verhalenverteller Kees Posthumus belicht het Paasverhaal aan de hand van zeven personages. En de films in deze tijd staan in relatie tot dit verhaal.

Voor de theologische verdieping biedt het programma avonden over Kaïn en Abel en over de gelijkenissen. En dan zijn er de onderwerpen die ons als mens raken, zoals geweld en juist het tegenovergestelde: geweldloosheid. Naast een avond over geweldloze communicatie komt ook Dietrich Bonhoeffer aan de orde, die zijn verzet verwoordde in taal. Maar ook vragen rondom het ouder worden komen aan de orde.

Wie komend seizoen verder wil kijken kan dus terecht bij een of meer avonden van de Commissie Vorming & Toerusting. De commissie is een activiteit van de Raad van Kerken Sassenheim en de gezamenlijke kerken in Warmond. Het programma is te vinden op de website van alle deelnemende kerken. Opgeven kan met het formulier dat in het hart van het programmaboekje zit. Voor de meeste activiteiten geldt een eigen bijdrage van drie euro.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>