Het ging er tussen de fracties stevig aan toe. Hier tussen Fred Koot (D66) en Gerben Dijkstra (D66). | Foto: NK
Het ging er tussen de fracties stevig aan toe. Hier tussen Fred Koot (D66) en Gerben Dijkstra (D66). | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Fel debat in commissie over Watertuin in Warmond

Algemeen

warmond n De gemeenteraad gaat op 27 september verder spreken over het nieuwe bestemmingsplan voor de Watertuin in het Lage Land. De voorbespreking in de raadscommissie Ruimte liet op 17 september een divers palet aan meningen zien bij de verschillende fracties.

door Nico Kuyt

Met het nieuwe bestemmingsplan wordt het recreatief gebruik van de woningen bestendigd en daarmee kan handhavend worden opgetreden tegen de permanente bewoning. Bewoners die kunnen aantonen dat zij voor 31 oktober 2003 al in het recreatiepark woonden krijgen een persoonsgebonden beschikking, een uitsterfconstructie. Tegen 16 gezinnen zal een handhaving starten zodat zij de woning alleen recreatief gebruiken. GroenLinks, ChristenUnie en CDA waren het oneens met het bestemmingsplan en pleitten voor permanente bewoning al dan niet onder voorwaarden. Mocht de permanente bewoning geen meerderheid in de raad halen, dan wenste het CDA dat ook de 16 woningen een persoonsgebonden beschikking krijgen. De ChristenUnie legde de vinger op het feit dat de bewoners nog steeds 365 dagen kunnen recreëren. Daar viel niet tegen te handhaven. De PvdA was er nog niet uit en wees er eveneens op dat lang niet is gehandhaafd. Het lost ook niets op, de mensen blijven er wonen. Trilokaal zou onder voorwaarden akkoord kunnen gaan, maar dan moest er serieus plan voor handhaving liggen waarbij de menselijke maat wordt toegepast. VVD en D66 waren wel voor, al was voor de VVD de handhaving een zorgpunt.

Menselijke maat
Wethouder Bas Brekelmans gaf op zijn beurt aan dat de provincie het permanent wonen niet zou toestaan. Hij had daarover contact gehad met de provincie. En bij de handhaving wordt gekeken of de bewoners elders ingeschreven staan met een primaire woning. Zo niet, dan wonen zij permanent in de Watertuin.
Burgemeester Carla Breuer verklaarde dat de menselijke maat wordt toegepast. De gemeente gaat met de bewoners in gesprek. Als zij na 2 jaar en na allerlei procedures hun best hebben gedaan, maar niet gelukt, dan wordt gekeken hoe het op te lossen valt. „Er is in het verleden nog nooit iemand op straat gezet", zo wees zij naar de handhaving die eerder op De Hoflee heeft plaatsgevonden.
De bespreking gaat de 27e verder. In de commissie kwam nog een inspreker zijn gevoelens ventileren. De gemeente zou onjuiste informatie hebben gegeven aan de bewoners, onbehoorlijk bestuur hebben gevoerd en nalatig zijn geweest. Er komt ook niets van terecht, naar zijn mening, want de bewoners blijven er gewoon wonen. De wethouder wierp de aantijgingen van zich.

Uit de krant