Twee rustige uurtjes op de Voorhoutse kermis voor mensen die wél plezier willen hebben, maar niet tegen teveel prikkels kunnen. | Foto: Mandy van Leeuwen
Twee rustige uurtjes op de Voorhoutse kermis voor mensen die wél plezier willen hebben, maar niet tegen teveel prikkels kunnen. | Foto: Mandy van Leeuwen

Prikkelgevoelige kinderen genieten op Voorhoutse kermis

Algemeen

n de straten rond de Voorhoutse kermis is het opvallend stil. Slechts de wat grotere drukte op straat verraadt dat de kermis vandaag al eerder geopend is dan gebruikelijk. Klanken van Hollandse hits of snelle dancemuziek ontbreken. Waar normaal gesproken opzwepende kreten als 'Are you ready?!' en 'Attention!' de bezoekers al van veraf warm proberen te krijgen voor een ritje in één van de spannende attracties, blijft het nu stil.

Door Mandy van Leeuwen

De aanblik van de Booster hoog in de lucht en het geluid van zijn motor dat in de stilte klinkt, geven pas uitsluitsel dat de kermis open is. En dat is precies hoe het de bedoeling was: zaterdag 15 september startte de Voorhoutse kermis met twee rustige uurtjes voor iedereen die wil genieten van een kermis met wat minder prikkels.

Opmars
De prikkelarme kermis beleeft een opmars. Voor kinderen die snel overprikkeld raken door de indrukken om hen heen, bijvoorbeeld in verband met autisme of epilepsie, is een kermisbezoekje normaal geen optie. Terwijl hun leeftijdsgenootjes rit na rit in de achtbaan maken, spanning zoeken in de spin en bij de grijpmachines proberen die éne knuffel te bemachtigen, blijven zij thuis om de harde muziek, jubelende kreten en flitsende lichten te vermijden. Om ook voor deze groep kinderen een bezoekje aan de kermis mogelijk te maken, wordt er op steeds meer kermissen voor gekozen om één of enkele uurtjes de muziek en lichten uit te zetten. Tijdens de twee prikkelarme uurtjes heerst op de Voorhoutse kermis een gemoedelijke sfeer. Er is een gezellig aantal bezoekers aanwezig, een mengelmoes van mensen die speciaal voor de prikkelarme uurtjes komen en meer toevallige voorbijgangers. "Wij zijn hier uit tijdgebrek," lacht een vrouw die met haar zoons op de kermis is. Later op de dag moet er gesport worden. Voor andere gezinnen betekent de prikkelarme kermis dat ze eindelijk eens met z'n allen op pad kunnen. "Onze zoon zou anders echt niet zijn gegaan," wijst een moeder naar haar jongste kind. Nu slentert het gezin van vier langs de attracties, die hen zichtbaar plezier opleveren. "Ik hoop dat ze dit volgend jaar weer doen."

Tegemoetkomen
Hoewel het de eerste keer is dat in Teylingen een prikkelarm moment op een kermis wordt georganiseerd, zijn de kermisexploitanten eraan gewend. "Je doet je best om het publiek tegemoet te komen," vertelt de exploitant van de spin. "Je houdt er rekening mee en draait ook wat rustiger." Het is voor de kermisveteraan - hij draait al 30 jaar mee – vanzelfsprekend dat je meedoet als de vraag gesteld wordt. Wel twijfelt hij hoeveel mensen er echt speciaal op de prikkelarme uurtjes afkomen. "Het is een beetje een hype," vult zijn collega van de botsauto's aan. En als je de mannen vraagt wat ze zelf het leukst vinden? "Kermis is met muziek," klinkt het resoluut.
Vanaf half één kunnen de heren en andere liefhebbers hun hart weer ophalen. "Opgepast voor de start," schalt het over het kermisterrein.

Uit de krant