Irene Turk schrijft over het verlies van haar man Johan. | Foto: pr.
Irene Turk schrijft over het verlies van haar man Johan. | Foto: pr. Foto: pr.

Rouw in een bundel": 'Reis door mijn rouw in 80 blogs'

Zorg & Welzijn

Regio • Je man verliezen op zeer jonge leeftijd, het overkwam Irene Turk. Haar man Johan overleed twee jaar geleden aan kanker. Na zijn overlijden schreef Irene over haar rouwproces. Nu verschijnt haar eerste boek, een bundel van 80 blogs, die een inkijkje geven in het leven van een vrouw in rouw.

Toen Johan ziek werd, kregen Irene en Johan vaak de vraag 'hoe gaat het?'. Irene: "Toen ben ik begonnen met schrijven. Om de mensen om ons heen te laten weten hoe het met Johan en met ons gezin ging. En om het verhaal niet 100 keer te hoeven vertellen". Na zijn overlijden, merkte Irene dat mensen het best lastig vonden om het gesprek te openen. "Ook nu waren de blogs een mooie manier om mensen deelgenoot te maken van mijn rouwproces. Het verlaagt ook de drempel om het gesprek te openen. Ik, jij, wij..; we krijgen er allemaal mee te maken. Hoe ga je om met de dood, met rouw en met verdriet? Hoe pak je je leven na het overlijden van je partner weer op? Het intense verdriet wat in je zit tegenover het dagelijkse leven dat door hobbelt. Rouwen verandert alles! Je leven ligt overhoop, je dromen liggen in puin en je toekomst is geruïneerd."

Herkenning

"Het hele proces van ziekte en rouw heb ik vastgelegd in blogs, ervaringen uit het dagelijkse leven, met alles waar je tegenaan loopt. Niet in wollige taal, maar gewoon geschreven vanuit mijn gevoel en emotie. De reacties op de – deels geposte blogs – waren en zijn enorm positief en hartverwarmend." De droom om de blogs ooit uit te geven in boekvorm groeide. Een bijzonder boek met helaas geen happy end, maar wel eentje waarvan Irene hoopt dat heel veel mensen (jong en oud) tijdens en na een rouwperiode er herkenning in vinden en vooral er kracht uit kunnen en mogen halen. "Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Hopelijk helpt het mensen ook om het gesprek over rouw aan te durven gaan."

Uitnodiging

Iedereen is van harte uitgenodigd om de presentatie van het boek bij te wonen. Die wordt gehouden op zaterdag 13 oktober om 16.00 uur in Palliam ( Maria ter Zeekerk), Nieuwe Zeeweg 75 Noordwijk. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Irenes drie zoons.

Na de presentatie is het boek verkrijgbaar voor 15 euro en later is het uiteraard ook te koop via diverse boekwinkels in de regio en via internet. Irene schrijft nog steeds door, haar blogs zijn te vinden op: www.koesterjedromen.blogspot.com.

Uit de krant