Op woensdag 27 oktober 1948 werden de stoffelijke overschotten van Parmentier, Mac Inerny en Veenendaal onder enorme belangstelling naast elkaar begraven op begraafplaats Rhijnhof. | Foto: CC0/Wikimedia
Op woensdag 27 oktober 1948 werden de stoffelijke overschotten van Parmentier, Mac Inerny en Veenendaal onder enorme belangstelling naast elkaar begraven op begraafplaats Rhijnhof. | Foto: CC0/Wikimedia Foto: CC0/Wikimedia

De val van de 'Nijmegen' bij Prestwick herdacht op begraafplaats Rhijnhof

Algemeen

Regio • Een vliegramp. Drie graven van beroemde mannen uit de luchtvaartgeschiedenis. Op zondag 21 oktober om 13.30 uur besteedt begraafplaats Rhijnhof (Laan te Rhijnhof 4 in Leiden) met een monoloog en een tentoonstelling aandacht aan een bijzondere historische gebeurtenis: De val van de 'Nijmegen' in Prestwick.

Op zondag 21 oktober is het precies 70 jaar geleden dat de Constellation 'Nijmegen' verongelukt. In dichte mist vliegt de kist bij Prestwick in Schotland tegen hoogspanningskabels en stort brandend neer. Alle 40 inzittenden, waaronder de befaamde KLM vlieger Koene Dirk Parmentier en KLM technisch directeur Henk Veenendaal, komen om het leven. Ook de Sassenheimse bollenhandelaren en broers Arie en Willem Hendrik Philippo zitten in het vliegtuig en overleven het niet. De oorzaak van de ramp kon niet onomstotelijk worden vastgesteld.


Begrafenis

Zes dagen na de ramp worden de stoffelijke overschotten van Parmentier, Veenendaal en Lockheed vertegenwoordiger Austin Mac Inerny onder enorme belangstelling in Leiden begraven; halverwege het hoofdkantoor van de KLM in Den Haag en vliegveld Schiphol. Het is de grootste uitvaart ooit op Rhijnhof, met maar liefst 31 volgauto's en duizenden belangstellenden. Tijdens het dalen van de kisten vliegen KLM-vliegtuigen over om een laatste groet te brengen.

'Alles Valt'

In de monoloog 'Alles Valt' kiest Rhijnhof ervoor om op een beladen plek als een begraafplaats een historisch verhaal te vertellen én om tegelijkertijd een diepere laag aan te boren. Want een begraafplaats is ook een plek waar existentiële levensvragen bijna als vanzelfsprekend aan de orde gesteld kunnen worden. Vragen die ieder mens bewust of onbewust bezig houden. In 'Alles Valt' figureren een 'verteller', die de feiten memoreert en een 'kunstenaar' die een persoonlijke noot geeft en zich uiteindelijk afvraagt: "Wat laat ik achter? En…is dat genoeg?".

Tentoonstelling

Een begraafplaats is behalve een laatste rustplaats ook een stenen archief van de stad of het dorp waarvan het onderdeel uitmaakt. Het is een plek vol verborgen (levens)verhalen. 'De val van de 'Nijmegen' te Prestwick' is zo'n verhaal. In deze Maand van de Geschiedenis is op 21 oktober een (bescheiden) tentoonstelling te zien in het Theehuis van de begraafplaats; inclusief historisch filmmateriaal van de begrafenis in 1948 en de London-Melbourne Race in 1934. Parmentier was de piloot van de Uiver, en een van de winnaars van deze beroemde race.


Op de graven prijkt een indrukwekkend monument, dat onlangs in opdracht van de KLM is gerestaureerd. Bij het monument wordt een nieuw informatiebord geplaatst.

Uit de krant