Alweer 45ste editie van de Strontrace | De Teylinger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deteylinger.nl
De schepen brengen de lading Friese mest naar Warmond en nemen bloemenbollen mee terug. | Foto: pr./Henk Keijzer
De schepen brengen de lading Friese mest naar Warmond en nemen bloemenbollen mee terug. | Foto: pr./Henk Keijzer (Foto: pr./Henk Keijzer)
Warmond

Alweer 45ste editie van de Strontrace

Warmond • Duurzaamheid in het vrachtverkeer, het openbaar vervoer, de visserij én het behoud van het varend erfgoed. Die idealen verenigen de vloot van traditionele historische zeilschepen die aankomend weekend weer in de haven van Workum verzamelen voor de 45ste editie van de Strontrace. Welk schip brengt de lading van Friese mest het snelst naar Warmond en de bloembollen weer terug naar Workum?

De Strontrace, ooit door bedenker Reid de Jong 'Oefeningen onder zeil' genoemd, start op maandag 22 oktober om 13.00 uur in de haven van Workum. De deelnemende schepen worden op traditionele wijze, zonder hulp van een motor, vanuit Workum naar het keerpunt in Warmond gevaren. De bemanningen moet bij tegenwind of gebrek aan wind, bomen en jagen om hun vracht zo snel mogelijk in het westen van het land af te leveren.

De deelnemende schepen varen dag en nacht door om als eerste hun vracht af te kunnen leveren bij de haven van bestemming. Deze zware race spreekt tot ieders verbeelding. De skûtsjes, tjalken en klippers vertrekken op maandag 22 oktober vanuit de haven van Workum en worden vanaf dinsdagmiddag 23 oktober in park Groot Leerust in Warmond verwacht.

Busreis en excursie

De Stichting Zeilvaart Warmond organiseert zoals ieder jaar een busreis vanuit Warmond naar de start in Workum en terug. De bus vertrekt om 8.00 uur vanaf de Meerrustlaan in Warmond. Op de heenweg is, voorafgaande aan de start van de race, een excursie gepland. Dit jaar wordt onderweg het Afsluitdijk Wadden Center te Kornwederzand bezocht. Dit centrum biedt een totaalbeleving over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de voor de wereld unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf.

De kosten voor de busreis en excursie bedragen 27,50 euro. Donateurs van stichting betalen 25 euro. De terugreis vanuit Workum naar Warmond is om 17.00 uur en bij aankomst in Warmond kunnen de deelnemers aanschuiven bij de erwtensoepmaaltijd in Het Wapen. De kosten voor de maaltijd zijn niet in de prijs inbegrepen. Aanmelden voor het uitstapje en de maaltijd kan via info@zeilvaartwarmond.nl.

Kaagwater bij keerpunt

Na de start op de maandag worden de schepen vanaf dinsdagmiddag verwacht op het keerpunt van de race in park Groot Leerust in Warmond. Het eerst binnenkomende schip zal traditiegetrouw door de keermeester welkom worden geheten met een fles Kaagwater. De positie van de schepen en het verloop van de wedstrijd kan met Track & Trace gevolgd worden via https://ttsr.zeilvaartwarmond.nl.

Op dinsdag en woensdag is het de hele dag een bron van gezelligheid in park Groot Leerust met terras en op dinsdagavond treedt het Schippertjeskoor weer op.

Voor meer informatie over de Strontrace, kijk op www.zeilvaartwarmond.nl of www.zeilvaartcollegeworkum.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>