Afbeelding
Foto: MV

Plannen voor de Ruïne van Teylingen

Politiek

Voorhout • Er wordt gestreefd om voor de zomer van 2019 te komen tot een besluit over de ontwikkeling van de Ruïne van Teylingen. Op dit moment wordt een brede participatie opgestart.

Door Nico Kuyt

"Niets doen is geen optie", hield wethouder Arno van Kempen vorige week de raadscommissie Bestuur voor. De ruïne brokkelt af. Het proces om tot een ontwikkeling te komen wordt gevoerd volgens de bob-methode, namelijk een fase van beeldvorming, oordeelsvorming en dan besluitvorming. De beeldvorming loopt inmiddels al een tijdje en Van Kempen denkt deze in december af te kunnen ronden. De raadscommissie gaat het vervolgens in januari bespreken en daarna zal de gemeenteraad een besluit nemen. In een drietal maanden wordt vervolgens de oordeelsvorming in april afgerond. Om tot slot door te stoten naar een definitief besluit.

Modellen

Eerder zijn een viertal modellen voor de ruïne ontwikkeld. Als eerste onder de naam 'Heerlijkheid van Teylingen', waarbij niet zoveel wordt aangepast. Als tweede de 'Tuinen van Teylingen'. Daarin wordt teruggegaan tot na de verwoesting van de ruïne in de 80-jarige oorlog waar destijds middeleeuwse tuinen zijn geschapen. Als derde een 'Middeleeuwse bouwplaats', waar met oude ambachten wordt gestoeid en als vierde een 'Kasteel en congrespark', de meer ingrijpende ingreep waarbij hedendaagse functies aan de ruïne worden gevoegd.

Uitgangspunt bij alle modellen is dat de monumentale waarde van de ringburcht behouden dient te blijven. Wat er komt moet ook passen bij de Bollenstreek. En het uiteindelijke verhaal moet haalbaar zijn, niet alleen financieel, maar ook in de participatie. "Niet iedereen zal het met elkaar eens worden, maar als er maar een grote gedragenheid is", maakte de wethouder helder.

Praatpapier

Inmiddels is een rapport gemaakt, een praatpapier, waarover inwoners, ondernemers, de eigenaar van de ruïne, politici en wie dan ook over kan buigen. De participatie zal geheel open gevoerd worden. Iedereen kan zijn of haar zegje doen. Er wordt niets uitgesloten. Het eind van het jaar moet naar de mening van Van Kempen haalbaar zijn om de participatie over de beeldvorming af te ronden. "We zijn al flink op weg. Er is al ontzettend veel over geschreven en gezegd. U als raadsleden kunnen alvast uw kerstvakantie ervoor reserveren.... Ik wil met flinke vaart dit project doorzetten."

Uit de krant