De Gildemeesters van de Bollenstreek heetten iedere gast van harte welkom.
De Gildemeesters van de Bollenstreek heetten iedere gast van harte welkom. Foto: Sven van der Vlugt

Bollenstreekgala lanceert tulpenbollen als eyecatchers: 'Het zijn bollen om te verwonderen'

Algemeen

Regio • In hotel Van der Valk Sassenheim kwam zaterdagavond een gemêleerd gezelschap bijeen, bestaande uit onder meer ondernemers, burgemeesters en wethouders uit de regio en commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit. De gasten beleefden er de eerste editie van het Bollenstreekgala en kregen als boodschap mee: we moeten trotser zijn op de Bollenstreek!

Het evenement werd georganiseerd door de Gildemeesters Bollenstreek, die zich inspannen om de Bollenstreek nog beter op de kaart te zetten. Voorzitter Jan van Vliet kan het niet vaak genoeg zeggen: "De hele wereld kent onze streek, maar de inwoners zelf realiseren zich dat niet voldoende. Laten we trots zijn op onze Bollenstreek en die trots ook uitdragen!" Samen met gildemeester Marjolijn van der Jagt blikt hij terug op een enerverende avond. "De sfeer was vanaf het begin al feestelijk, iedereen had er duidelijk zin in. En wat mij direct opviel, was dat er relatief veel jongeren aanwezig waren", zegt Van der Jagt.

Woongenot
Het gezelschap luisterde naar diverse sprekers, waaronder Jaap Smit. De commissaris van de koning in Zuid-Holland is nauw betrokken bij de Bollenstreek; binnen Gedeputeerde Staten is hij degene die extra aandacht besteedt aan de Duin- en Bollenstreek via het zogeheten gebiedsgericht werken. Smit gaf aan dat de Bollenstreek hoog scoort op woongenot, maar laag als het gaat om economische prestaties. "Ik heb steeds een pleidooi gehouden voor groot denken. Groot denken ontkent grenzen niet, maar zoekt ze wel op en gaat er soms overheen. Het heeft zelfs geleid tot groot handelen", zei Smit, daarmee doelend op de vorming van een Economic Board en het opstellen van de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek.

Kunstwerken
Groot handelen, dat willen de Gildemeesters ook met 1,75 meter hoge, vrolijk beschilderde tulpenbollen, die verspreid door de Bollenstreek jaarrond voor kleur moeten zorgen. De onthulling van de eerste bol werd op het gala gedaan door Jan van Vliet en Joop Zwetsloot, die aan de wieg stond van zowel Museum de Zwarte Tulp als de Werkgroep Bollenerfgoed. "Het zijn bollen om te verwonderen", legt Van Vliet uit. "Waar onze hoofdstad de letters 'IAmsterdam' deels weghaalt, gaan wij juist landmarks neerzetten op publieke plaatsen." Ter plekke konden de aanwezigen zo'n tulpenbol adopteren voor 3500 euro. "We hebben nu 17 adoptanten", zegt Van der Jagt. "De regio is groot en kent zo'n 11 kernen. Er kunnen dus nog veel meer bollen bijkomen en daar hopen we dan ook op."

Keukenhof
Het eerste kunstwerk komt dit voorjaar aan de Randweg in Lisse te staan, vlakbij Keukenhof. Er wordt ook gewerkt aan een app, die bij elke eyecatcher aangeeft wie het beschilderd heeft, wat het verhaal erachter is, wie de adoptant is en wat er in de omgeving zoal te doen is.


Met hun aanwezigheid steunden de deelnemers aan het gala Museum de Zwarte Tulp, waar een binnentuin wordt gerealiseerd, en een baanbrekend onderzoek naar kanker in het LUMC. Nicky Westerhof, die deze avond belangeloos presenteerde, ontving eveneens een bijdrage voor haar Stichting Bretels.

Uit de krant