Jasper de Boer ontvangt de sleutel van Lejah Luijk (Stek). | Foto: pr.
Jasper de Boer ontvangt de sleutel van Lejah Luijk (Stek). | Foto: pr. Foto: pr.

Nul-op-de-meter appartementen in Hooghkamer opgeleverd

Algemeen

Voorhout • Woonstichting Stek heeft op donderdag 15 en vrijdag 16 november de sleutels overhandigd aan de bewoners van het nieuwe appartementen-gebouw Huuske van Hooghkamer. De achttien sociale huurappartementen zijn zogenaamde 'Nul-Op-de-Meter (NOM)-woningen. 'Ik ben heel blij met mijn appartement en helemaal mooi dat het nog energieneutraal is ook,' zegt Jasper als hij zijn sleutels in ontvangst neemt.

Het Huuske van Hooghkamer is onderdeel van nieuwbouwwijk Hooghkamer aan de noordzijde van Voorhout. De vorm van het appartementengebouw is zo gemaakt, dat het optimaal geschikt is om energie op te wekken. In opdracht van Stek heeft Plegt-Vos Bouwgroep uit Hengelo dit NOM-appartementengebouw ontwikkeld. Vandaag zijn de sleutels overhandigd aan de nieuwe bewoners. Alle appartementen hebben een huurprijs die valt in de categorie 'betaalbaar 1'. Stek geeft met deze woningen invulling aan haar ambitie om betaalbare huurwoningen beschikbaar te hebben.

Zuinig

NOM komt er in het kort op neer dat het appartementengebouw net zo veel energie opwekt als dat er verbruikt wordt. Een huurder heeft het voordeel van een comfortabele en duurzame woning met niet of nauwelijks stijgende energielasten. De woningen zijn goed geïsoleerd en onder meer voorzien van verschillende speciale installaties die zorgen voor warmte, verkoeling, ventilatie en warm water. Naast de maandelijkse huur betaalt een bewoner een zogenaamde energieprestatievergoeding (EPV). Deze vergoeding mag een woningcorporatie berekenen als extra is geïnvesteerd in isolatie en energieopwekking. De EPV is te vergelijken met de databundel van een mobiele telefoon, maar dan voor energie. Is het energieverbruik meer dan de bundel, dan moet het extra verbruik worden betaald. Als het verbruik binnen de bundel blijft, krijgt de huurder geld terug van de energiemaatschappij.

Zelf sturen

Bewoners kunnen hun steentje bijdragen aan duurzaam wonen. Met een speciaal monitoringssysteem kan een bewoner zijn verbruik op zijn telefoon in de gaten houden. Daarnaast zorgen hoog isolerende bouwmaterialen en nieuwe technieken voor minder energieverbruik. In combinatie met energiezuinige lampen en apparaten kan aan 'nul op de energiemeter' worden gerealiseerd.

Uit de krant