Afbeelding
Foto: PR

Genealogie en Boerhaave bij de Historische Kring Voorhout

Historie

Voorhout • De Historische Kring Voorhout (HKV) houdt op zaterdag 24 november van 10.30 tot 12.30 uur weer een inloopochtend in haar Kenniscentrum (Bonekruidstraat 13).

Voor het eerst worden bezoekers in de gelegenheid gesteld om hun voorgeslacht te identificeren. Daarvoor zijn kwartierstaatboeken, familieregisters, familieboeken, doopregisters en overzichten van de Burgerlijke Stand aanwezig en in te zien. Er is een ervaren bestuurslid aanwezig aan wie hulp en advies gevraagd kan worden over de zoekplekken en de stappen die genomen kunnen worden. De bedoeling van de HKV is om deze genealogie-tafel regelmatig tijdens de inloop op de laatste zaterdag van de maand te organiseren.

Boerhaave

De tentoonstelling over de beroemdste Voorhouter aller tijden, is het bezoeken meer dan waard. De medicus, botanicus, scheikundige en anatoom Herman Boerhaave is op Oudejaarsdag 1658 in de pastorie van de Hervormde Gemeente in Voorhout geboren. Op Nieuwjaarsdag 1659 is hij gedoopt in de Kleine Kerk, door zijn vader, de predikant Jacobus Boerhaave. In de Oosthoutzaal is een schat aan informatie over Boerhaave uitgestald. Bankbiljetten en postzegels met zijn portret tonen aan dat Herman voor heel Nederland van belang is geweest. Beroemd is een brief uit Japan, (helaas niet beschikbaar) geadresseerd aan 'Boerhaave, Europa' die zonder mankeren bij de wetenschapper, die in die tijd op Poelgeest in Oegstgeest woonde, toch werd bezorgd.

Omdat in de eerste maanden van volgend jaar een andere tentoonstelling ingericht gaat worden is dit de op één na laatste gelegenheid om de fraaie collectie Boerhaave te bewonderen.

Verzameling

Daarnaast is er de verzameling van tientallen fotoboeken waarin gebladerd kan worden, met duizenden foto's uit het recente en verre verleden. In de mappen met bidprentjes van Voorhouters kunnen mogelijk familieleden teruggevonden worden. De boeken in de bibliotheek geven een beeld van de geschiedenis van Voorhout en de Bollenstreek. Bestuursleden zijn aanwezig om bezoekers rond te leiden en vragen te beantwoorden.

De volgende inloop en tevens laatste inloop van dit jaar 2018 en de mogelijkheid om de tentoonstelling '350 jaar Boerhaave' te bezoeken is op woensdag 12 december van 14.00 tot 16.00 uur.

Uit de krant