Afbeelding
Foto: pr.

Smakelijke musical opent tweede decennium van Up2Stage

Verenigingen

Sassenheim • Soms krijgt een theatervoorstelling een onverwachte parallel met de echter wereld. In de week dat staatssecretaris Paul Blokhuis zijn Nationaal Preventieakkoord presenteerde om Nederland gezonder te krijgen, schrapt minister van Culinaire Zaken Martha Droggel in de musical Kookpunt! de subsidie voor restaurants. Mensen moeten gezonder eten. Het resulteert in een vrolijke concurrentiestrijd tussen Mexicaans restaurant Papinacho en Frans restaurant Chez Renée.

Kookpunt! is de elfde voorstelling van musicalgroep Up2Stage uit Sassenheim en werd opgevoerd op 24 en 25 november in de theaterzaal van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. Na de eigen productie Enigami van vorig jaar koos de groep dit jaar voor een productie van theatergroep Maxmini. Het verhaal gaat over twee restaurants die vreedzaam naast elkaar bestaan. Tot ze moeten strijden om lijfsbehoud. Slechts één restaurant kan de culinaire subsidie behouden in de bezuinigingsslag van het ministerie van Culinaire Zaken.

Heerlijke voorstelling

De voorstelling staat onder leiding van de nieuwe generatie. Oprichters en oudgedienden Koos en Rob Burgmeijer trekken zich langzaam terug. Hun dochters Lotte, Nienke en Birgit nemen het stokje over, gesteund door vele vrijwilligers. En het resultaat mag er zijn. Muziek, spel en dans vloeien samen tot een heerlijke voorstelling. De live band met trombone en trompet geeft een aantal songs een extra Mexicaans sausje.

De romantische verhaallijn wordt gevormd door Elsje (Leonie Blomsma) en Jelle (Wouter Kerkvliet). Elsje werkt bij Chez Renée, Jelle bij Papinacho. Hun liefde wordt op de proef gesteld als de restaurants moeten vechten om klanten. Het levert een paar mooie duetten op, waarvan het eerste een van de hoogtepunten van de voorstelling is.

Mooie vertolkingen

Lotte Burgmeijer zet een prima Renee neer, inclusief Frans accent en hautaine uitstraling. Loes Blommaert speelt de flamboyante Rosita, de uitbaatster van het Mexicaans restaurant. Sam Langerak vertolkt met verve de rol van kok Joke, die weinig boodschap heeft aan haar baas Renée en nog minder aan de oekazes van het ministerie.

De Mexicaans kok Pedro (Wouter Bakkeren) met zijn onafscheidelijke fles tequila lijkt de strijd in het voordeel van Papinacho te beslechten met een recept van zijn moeder. Maar uiteindelijk keert alles ten goede als per ongeluk het eten van beide restaurants samen op één bord komt. Een hemelse combinatie. De restaurant gaan samen verder, met subsidie van het ministerie van Culinaire Zaken.

Prachtig decor

Een extra vermelding verdienen de decorbouwers van Up2Stage. Zij hebben een prachtige entourage gebouwd. Het strakke zwart-wit van Chez Renee en de uitbundige kleuren van Papinacho versterken de tegenstelling tussen beide restaurants. Verder lijken de sterren van toekomstige voorstellingen ook al warm te lopen. De jonge Jasmijn Pijpers bijvoorbeeld verbeeldde met woord en lichaamstaal heel mooi de kritische journalist Sanne Sandwijk die de minister ondervroeg. 

Uit de krant