Afbeelding
Foto: Wil van Elk

'Veel inwoners zijn met de Ruïne opgegroeid, dus wil je ze bij de plannen betrekken'

Algemeen

Voorhout • Misschien een bescheiden middeleeuwse tuin, of toch een grote toeristische trekpleister? De toekomst van de Ruïne van Teylingen ligt helemaal open, zegt wethouder Arno van Kempen. Inwoners worden uitgenodigd om mee te denken en ideeën aan te dragen tijdens de inloopbijeenkomst die vanavond, woensdag 28 november, van 19.30 tot 21.00 uur wordt gehouden in Sassembourg.

"Het is zeker geen gelopen race." Wethouder Arno van Kempen kan het niet vaak genoeg benadrukken, een week voor de inloopavond. "Wij hebben als college nog geen voorkeur uitgesproken. Daar ben ik ook heel zorgvuldig in. Want anders krijg je al snel het verwijt dat we toch al weten wat we willen en dat de participatie van de inwoners voor de vorm is. Maar dat is het dus juist niet. Het moet echt ontstaan vanuit de omgeving."

Verwoesting

De Ruïne van Teylingen staat in het kleinste deel van de gemeente, het buurtschap Teijlingen, maar is wel een van de symbolen van de gemeente. Slot Teylingen werd gebouwd in de dertiende eeuw, met in de vijftiende eeuw de meest bekendste bewoner, Jacoba van Beieren. In de Tachtig Jarige Oorlog werd het slot verwoest, maar vervolgens voor een deel herbouwd. In 1677 brandt het slot uit en blijft over als ruïne. In het eerste deel van de achttiende eeuw wordt een park aangelegd. Na de val van de Bataafse Republiek zijn geen huurders meer te vinden. De ruïne wordt in 1889 geschonken aan het Rijk. In 2016 is de ruïne van Teylingen door het Rijksvastgoedbedrijf overgedragen aan Stichting Monumenten Bezit.

Lees verder in De Teylinger van woensdag 28 november.

De inloopavond is op woensdag 28 november tussen 19.30 en 21.00 uur in Sassembourg (Jan van Brabantweg 1) in Sassenheim. De enquête staat op www.teylingen.nl/nieuws.

Uit de krant