Hans Portengen. | Foto: Arie Kievit
Hans Portengen. | Foto: Arie Kievit Foto: pr./Arie Kievit

Lekker lezen, tips van de bieb!

Algemeen

Regio • De Bibliotheek Bollenstreek kent de verhalen en geeft graag tips! Deze week is het de beurt aan Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek. Hij combineert een nuchter realistisch wereldbeeld met een liefde voor verhalen, in welke vorm of welk genre dan ook.

J.D. Vance: Hillbilly Blues

Hillbilly Blues geeft een inkijkje in de wereld van een verarmde witte bevolkingsgroep in de Verenigde Staten. Een wereld die ver van me afstaat, maar die al lezend ook fascineert. De Hillbillies, ook wel rednecks of white trash genoemd, zijn sterk gehecht aan hun onafhankelijkheid en familiebanden. Alcoholisme, armoede en huiselijk geweld zijn niet ver weg. Dit zijn de memoires van J.D. Vance die zich door studie aan het milieu van de Hillbillies heeft ontworsteld. Hij schrijft kritisch, maar ook met liefde over zijn familie en afkomst.

Nino Haratischwili: Het achtste leven (voor Brilka)

Ja, het is met 1.270 pagina's een dik boek en een prachtig familie-epos uit Georgië. Het begint kort voor de Russische revolutie bij de stamvader, een succesvolle chocoladefabrikant. Het eindigt met de ontmanteling van de Sovjet-Unie. Ondanks alle ellende en onderdrukking in de Sovjetperiode daar tussen, word je meegevoerd in het leven en de liefde van zeven generaties voorafgaande aan die achtste van Brilka. Na een seizoen "Wie is de mol" en "Het achtste leven" staat een bezoek aan Georgië hoog op mijn wensenlijstje.

Murat Isik: Wees onzichtbaar

Murat Isik won met zijn boek Wees onzichtbaar de Libris literatuurprijs 2018. Ik ken de Bijlmer nog uit de tijd waar Isik over schrijft, de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw: de flats, de verloedering en de heroïnejunks. De hoofdpersoon Metin in deze deels autobiografische roman groeit op met een tirannieke vader, die zijn bijstandsuitkering er elke maand doorheen jaagt. Op school wordt Metin gepest en krijgt hij de bijnaam 'schoonmaker'. Het was geen gemakkelijke jeugd, maar ondanks alles staat Metin op. Hij is niet meer onzichtbaar.

Extra tip: bibliothecaris Roxanne Heemskerk

Lize Spit: Het smelt

Iedereen kent het wel: die ene zomer die de rest van je leven bepaalt. Dit boek vertelt het verhaal van deze zomer voor een Vlaamse tiener, die zich krampachtig vastklampt aan een vriendschap zonder toekomst. Terwijl ze worstelt met typische tienerzaken wordt tussen de regels door duidelijk gemaakt hoe benauwend haar leefsituatie echt is. Over hoe het verleden allesbepalend kan zijn voor de toekomst. 

Uit de krant