Afbeelding
Foto: Nico Kuyt

Raad in oproer over openbaarheid rondom Ondernemersfonds

Politiek

Teylingen • Is de gemeente in overtreding met de wet door geen openheid van zaken te geven rond het Ondernemersfonds (OFT)? Het CDA stelde vragen, maar B&W wil het antwoord onder de deksel houden. Anders zou het de rechtszaak schaden die de gemeente voert met de OFT. In de afgelopen raadsvergadering bracht het tot een climax.

Door Nico Kuyt

Het CDA had onlangs vragen had gesteld over het OFT. B&W wilde met de betrokken ondernemers tot een schikking komen en een overeenkomst sluiten, maar heeft dit weer ingetrokken en de procedure bij de rechtbank doorgezet.

Geheimhouding

Het CDA kreeg antwoord, maar B&W legde er meteen de geheimhouding op, omdat openbaarmaking het financieel belang van de gemeente schaadt. Vervolgens is het de regel dat in de eerste vergadering van de gemeenteraad die geheimhouding wordt bekrachtigd. Normaliter een snelle hamerslag, maar vorige week liep het heel anders. Het werd een wel heel bijzondere raadsbehandeling. Er is geen deugdelijke onderbouwing voor geheimhouding, vond Frans Nederstigt (ChristenUnie). In de wet Openbaarheid van Bestuur is het geen uitzondering om het besloten te houden. Peter Scholten (CDA) werd eveneens gekweld door de onduidelijkheid waarom. Don Verhoeff (GroenLinks) vond die geheimhouding ook helemaal niks en Joost van Doesburg (PvdA) wees eveneens naar het wetboek. De informatie moet gewoon openbaar zijn. "Gedurende het proces in het openbaar praten, dan loop je risico's en dat willen wij niet. Het kan de uitslag negatief beïnvloeden en er zitten financiële risico's aan", stelde wethouder Bas Brekelmans. Dit tot ongenoegen van de fracties van de oppositie. Het is niet in lijn van de wet en als 30 personen er al vanaf weten ligt het toch al op straat, wierp Nederstigt tegen.

Betreuren

Na een schorsing en weer een bespreking toog de gemeenteraad naar de raadzaal voor een besloten bijeenkomst om over de inhoud te praten. Naar verluidt ging het daar stevig aan toe. Zo zou Scholten zich bijzonder boos hebben gemaakt na driemaal vragen en driemaal hetzelfde antwoord van wethouder Bas Brekelmans. Hoe dan ook, bij de stemming bleven de partijen van de coalitie, VVD, D66 en Trilokaal, achter B&W staan. En dat is een meerderheid. In een stemverklaring betreurden de fracties van de oppositie de gang van zaken zeer.

Van de coalitie verklaarde Dion Piket (Trilokaal) er eveneens een grote moeite mee te hebben. Maar hij ging wel mee met de geheimhouding. Met veertien stemmen voor en negen tegen werd deze opgelegd.

Uit de krant