Logo deteylinger.nl
Foto:

Lekker lezen, tips van de bieb! (zoals 'De edele kunst van not giving a fuck')

bieb • Dionne Dinkhuijsen, programmamanager van Bibliotheek Bollenstreek, houdt zich bezig met de collectie, samenwerking met scholen en projecten voor laaggeletterden. Lezen is haar grootste hobby en ze is sinds 2006 actief lid van een leesclub. Om de maand geeft ze een aantal leestips. Deze maand recenseert ze managementboeken.Alle titels zijn te leen bij de acht vestigingen van Bibliotheek Bollenstreek.

Mark Manson: De edele kunst van not giving a fuck

De succesvolle New Yorkse blogger Mark Manson heeft, net als ik, een hekel aan zelfhulpboeken. Die gaan alleen over constant positief blijven; een vorm van vermijden. Dit boek gaat over het belang van keuzes maken, keuzes die je volgens hem altijd moet maken aan de hand van je eigen normen en waarden. En zie je op tegen het verwezenlijken van je ambities? Begin gewoon, blijf niet hangen in de vraag "Hoe dan?". Maar vraag jezelf wel af of je bereid bent om hiervoor pijn te lijden. Makkelijk leesbaar boekje met grappige voorbeelden, tips en de nodige zelfspot.

 

Patrick Lencioni: De vijf frustraties van teamwork

Heerlijk boek waarin teamwerk beschreven wordt door middel van een verhaal. Catherine, een nieuwe directeur, moet een niet-functionerend managementteam gaan leiden. De sfeer is zo negatief dat de hele organisatie er last van heeft. Ze stelt een groepsdoel op en wil dit samen met haar managementteam gaan realiseren. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat iedereen achter het doel staat en er actief aan bijdraagt? Dat vraagt toewijding en discipline. Is dat er niet, dan openbaren zich vijf frustraties die samenwerking belemmeren. Een top boek voor iedereen die met teams werkt.

Tone Crabbe: Nooit meer te druk, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld

Alleen deze titel al maakt mij fan van dit boek, want ook ik kom regelmatig tijd te kort. Volgens Crabbe is druk zijn een gevolg van verkeerde keuzes maken. Het boek is onderverdeeld in drie delen: bewustwording, onderscheid maken tussen het druk hebben en je druk maken en het hoofdthema: wat is echt belangrijk. Zo komen we ook weer terug bij mijn eerste leestip: maak altijd keuzes aan de hand van je eigen normen en waarden. En of het nu voor je werkt of niet - het is ook niet altijd prettig om echt keuzes te maken - het scheelt in ieder geval tijd!

Dé leestip van Nathalie Harthoorn, Bibliothecaris van Bibliotheek Bollenstreek in Noordwijk

Graham Allcott: Zo word je een ProductiviteitsNinja

Vraag aan iemand hoe het gaat en dikke kans dat het antwoord 'Druk…' is. In plaats van te sturen op tijd, is het volgens Allcott veel belangrijker om je aandacht te managen. Hij deelt zijn eigen ervaringen, die voortkomen uit zijn eigen twijfels en fouten (die heel herkenbaar zijn). In dit boek laat hij zien hoe je met technieken als meedogenloosheid, zelfbewustheid, camouflage en behendigheid jouw eigen ninjastijl ontwikkelt. Werk met volle aandacht, versla uitstelgedrag en leer om niet harder, maar slimmer te werken. Denk als een Ninja en versla je stress voorgoed! Ik pas veel tips toe, zowel op mijn werk als thuis, en ik merk duidelijk het verschil.

Meer berichten