Invalster Demi Postma scoort tegen Boeckenberg.
Invalster Demi Postma scoort tegen Boeckenberg. Foto: pr./René van Dam

Europa Cup is 'de kers op de taart'

Sport

Sassenheim • Voor Mick Snel is het de vijfde finale van de Europa Cup, Demi Postma valt halverwege in en speelt haar eerste. De ruime 31-16 winst op het Belgische Boeckenberg is voor beide spelers reden voor een klein feestje.

Iets voor negen uur is het podium opgebouwd in sportcampus Lange Munte in het Kortrijk. De stellage is echter alles behalve stabiel. De selectie van TOP host voorzichtig, want de kans bestaat dat de Sassenheimers anders snel weer met beide benen op de grond staan. Al is dat spreekwoordelijk gezien sowieso het geval. De Europa Cup is de kers op de taart, zegt aanvoerder Mick Snel, "maar wel op die van het vorig seizoen."

Onderschatting

Snel maakte het allemaal al vier keer eerder mee. Als landskampioen is een club automatisch geplaatst voor het internationale clubtoernooi in januari. Daar is de Nederlandse deelnemer –in 2012, 2015, 2017 en 2018 was dat ook TOP- altijd de huizenhoge favoriet. Dat was dit keer niet anders. "Maar met het idee 'Die cup halen we wel even op' zijn we niet naar België afgereisd," zegt Snel. "Dat we de finale halen, dat weet je van tevoren altijd al voor 99 procent zeker. Toch is die wedstrijd altijd een fel potje. Boeckenberg had ook nog wat goed te maken, zij hadden een zwaar toernooi."

De Belgische ploeg nam ook brutaal de leiding, maar zenuwachtig worden ze daar bij TOP niet van. "Al voor rust maakten we tien doelpunten achter elkaar, dan heb je de wedstrijd onder controle. Toch zorg je altijd dat je gefocust bent. Het kan raar lopen als je een tegenstander onderschat."

Debuut

De ruststand 15-9 stemt dan ook tot tevredenheid. TOP bouwt die voorsprong in de tweede helft gestaag uit. Voor Demi Postma een lekker moment om in te vallen, lacht ze twee dagen later. "We stonden best ruim voor. Dat is toch fijn. Je wilt niet het beslissende doelpunt doorlaten…". Daar was in deze finale absoluut geen sprake van. De 20-jarige Sassenheimse, in de competitie spelend in het tweede team, kende een goede invalbeurt, inclusief mooi doelpunt. "Het ging wel lekker inderdaad. Het was fijn dat ik in de wedstrijd ervoor ook al in het vak had meegedraaid. Dus toen Sanne (Jousma, red.) met een blessure uitviel, gaf die ervaring al extra vertrouwen. Het was mijn eerste finale, al mocht ik in de finale van de Korfbal Challenge ook twee minuten meedoen. Maar deze medaille is toch anders. Het is echt extra leuk!".

League

TOP gaat zich nu weer richten op de Korfbal League, waarin Blauw-Wit aanstaande zaterdag de tegenstander is. Vervolgens staan de midweekse wedstrijd tegen rivaal PKC en de topper tegen Fortuna op het programma. Toch wil Snel de komende tijd niet 'de weken van de waarheid' noemen. "De competitie is pas op de helft. Toch is het wel lekker als we van Blauw-Wit winnen, dan is er een gat met de nummer vijf. Tegen PKC wil je altijd winnen en tegen Fortuna hebben we na de verloren openingswedstrijd nog wat goed te maken." De Sassenheimse ploeg wil in april opnieuw de titel prolongeren in Ziggo Dome.  Snel: "We gaan weer voor een plek bij de top twee en dan via de play-offs naar de finale. Kampioen van Nederland worden, dat is toch waar het uiteindelijk allemaal om gaat". 


| Foto: René van Dam

Uit de krant