Afbeelding
Foto: MV

Voor de zomer voorstel voor nieuw beleid rondom inzameling afval

Politiek

Teylingen • Wethouder Rob ten Boden moet voor de zomer komen met een voorstel voor een nieuw beleid voor de inzameling van het afval. De wethouder wilde dat pas aan het eind van het jaar doen en een uitgebreide participatie onder de inwoners houden, maar een meerderheid van de raadscommissie Bestuur wil een versnelling.

Door Nico Kuyt

Het nieuwe beleid moet zorgen dat in 2020 er nog 100 kilogram restafval per inwoner in de grijze bakken zit. Een eerder idee van B&W was het 'omgekeerd inzamelen'. Het restafval moeten de inwoners dan zelf wegbrengen, de rest wordt opgehaald. Het plan struikelde. Na de verkiezingen pakte de nieuwe wethouder het weer op. Ten Boden vindt dat ondanks de verschillende onderzoeken en inzet er nog onvoldoende zicht is op de wensen en behoeften van de inwoners. In een ´intensieve´ participatie moeten deze worden opgehaald, met daarnaast allerlei studies. Een meerderheid van de fracties vond dat allemaal te langzaam gaan en wensten een versnelling. Er is al een hoop werk verricht, die oude participatie kan erbij worden meegenomen. Waarom alles weer opnieuw doen, werd gevraagd. Er kan gekeken worden naar andere gemeenten hoe die het beleid vormgeven. Nu moet er doorgepakt worden. "In december pas het stuk vastgestellen en dan nog de uitvoering opzetten. De klok begint te tikken", beklemtoonde Hidde Verhoeve (VVD). Het gemeentebestuur moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen. Alleen de fractie van Trilokaal meende dat op basis van dezelfde informatie hetzelfde gestruikelde voorstel eruit komt en hield vast aan een 'goede burgerparticipatie'.

Ten Boden wees er ook op dat zorgvuldigheid belangrijk is. De inwoners moeten bewust gemaakt worden van hun restafval, wat zij eraan kunnen doen en wat daarmee kan gebeuren. Als alle huidige GFT uit het restafval wordt gehaald, is volgens hem de doelstelling van 2020 gehaald. Maar de weerwoorden baatten niet. Voor de zomer moet de wethouder met iets komen.

Terloops in het debat stipten de commissieleden nog wat zijdelingse puntjes aan. Zo vroeg Frans Nederstigt (ChristenUnie) zich af waarom die bak voor het plastic er niet is gekomen om de wegwaaiende zakken tegen te gaan. In de vorige raadsperiode was de commissie er voor om deze, vooruitlopend aan het beleid, alvast in te voeren. En op haar beurt verwonderde Edith Alkemade (D66) zich over het niet meer beschikbaar zijn van de gele PMD-zakken in de supermarkten. Misschien heeft dat wel een negatieve invloed op de mate van scheiden en zo een klein stukje zou kunnen bijdragen om de doelstelling te halen.

Uit de krant