Er zijn verschillende ideeën over de toekomst van de Ruïne van Teylingen. | Foto: MV
Er zijn verschillende ideeën over de toekomst van de Ruïne van Teylingen. | Foto: MV Foto: MV

Plan Ruïne van Teylingen gaat volgende fase in

Politiek

Teylingen • Wethouder Arno van Kempen mag van de raadscommissie Welzijn verder het plan gaan smeden om te komen tot een verdieping van de beleving van de Ruïne van Teylingen. De commissie gaf hem wel enkele aandachtspunten mee, zoals knelpunten rond de verkeersontsluiting en het parkeren. En een goede participatie met al de betrokken inwoners, bedrijven en organisaties.

Door Nico Kuyt

Vooraf aan de bespreking kwamen twee insprekers hun mening aan de commissie verkondigen. Deze kon niet meer tegengesteld aan elkaar zijn, een verschil die uit de al gehouden participatie is gebleken.

De woordvoerder namens de bewoners van de Teylingerlaan uitte de zorgen over een grote toename van het aantal bezoekers. De wegen gaan dichtslibben en het zorgt voor extra overlast. De schaalgrootte mag niet uit het oog worden verloren.

Een heel andere mening huldigde Alfred Pop, die sprak namens de Stichting Oud Sassenheim en het Cultuurhistorisch Genootschap. Zij zijn voorstander van een meest ambitieus plan. Herbouw van het Jacht Huys zoals het er was in 1800 met de tuinen, parken en lanen van destijds. Of nog verder terug in de tijd zoals het complex eruit zag ten tijde van Jacoba van Beieren. En een grote internationale showtuin met paviljoens waar tuinarchitecten van wereldnaam zich kunnen tonen te midden van internationale telers uit Nederland.

'Geen circus'

Een aantal fracties deelde de zorg van de omwonenden over de infrastructuur en het parkeren. Enkele wilden ook geen grootschaligheid, geen 'circus', zoals het CDA het verwoordde.

De wethouder neemt het allemaal mee in de volgende fase waarbij het verder wordt uitgewerkt en getoetst op financiële haalbaarheid en gekeken wordt naar de verkeersstromen en het parkeren. Het resultaat van deze planvorming wordt in juli van dit jaar aan de raad voorgelegd. In de nu afgesloten fase heeft hij zich nog alleen bezig gehouden met het ophalen van informatie. Nu volgt het trechteren. Ook hierbij zal een brede participatie plaatsvinden. In een derde fase volgt dan de besluitvorming.

Uit de krant