Afbeelding
Foto: hans geerlings

GroenLinks wil knalvuurwerk verbieden

Politiek

Teylingen • De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad wil een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen. In de aanstaande raadsvergadering zal GroenLinks hiertoe een motie indienen.

Eigenlijk zou volgens GroenLinks het landelijk geregeld moeten zijn. De motie roept dan ook op om het Rijk te vragen het particulier afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Maar zolang dat niet is geregeld een lokaal verbod voor Teylingen in te stellen en tevens in de drie kernen een vuurwerkshow te organiseren tijdens de jaarwisseling.

Knalvuurwerk en vuurpijlen hebben veel impact op en overlast voor milieu, mens en dier, zo verklaart de fractie het motief. De onderzoeksraad voor de veiligheid (OVV) heeft het kabinet meerdere malen geadviseerd om dit soort vuurwerk landelijk te verbieden, omdat deze een groot veiligheidsrisico met zich meedragen. Ook de politie en de brandweer adviseren een landelijk verbod. Maar het Rijk neemt het niet over en regelt het niet landelijk. Echter, het bereidt wel een wetswijziging voor die een lokaal verbod voor de aanstaande jaarwisseling mogelijk maakt. In de raadscommissie Bestuur van woensdag 13 februari gaan de fracties over een eventueel verbod spreken. Op donderdag 7 maart neemt de gemeenteraad een besluit. (NK)

Uit de krant