Iris van der Stelt, Kelly Schouten en Carla Ketellapper-Zielman sprinten voor de overwinning.
Iris van der Stelt, Kelly Schouten en Carla Ketellapper-Zielman sprinten voor de overwinning. Foto: pr./Arjen Vervoort

Iris van der Stelt tweede na fotofinish op Weissensee

Sport

Warmond • Iris van der Stelt was diep teleurgesteld na afloop van het Open Nederlands Kampioenschap Marathon (ONK)op de Weissensee in Ooostenrijk.  Zij werd tweede, achter Carla Ketellapper-Zielman
die voor de derde keer in haar marathon-bestaan het ONK won.

De wedstrijd over 100 kilometer eindigde in een sprint van vier rijdsters, uit een kopgroep van twaalf schaatssters, die dicht bij elkaar over de finish kwamen: Carla Ketellapper-Zielman won voor de derde keer het Open Nederlands Kampioenschap. De foto wees Iris van der Stelt (WIJC, mkbasics.nl) aan als tweede, derde werd Kelly Schouten en Aggie Walsma eindigde als vierde.

Al snel na de start kozen zeven dames de aanval, waaronder Anne Leltz (WIJC, A6 groot in auto's). Zij reden goed en kwamen tot ruim twee minuten voorsprong. Toen ging Chantal Hendriks in de achtervolging, maar zij bleef hangen op een minuut.

Beslissende ontspanning

Met nog 50 kilometer te gaan koos Janet Beers alleen de aanval en ontsnapte aan de kopgroep. Op dat moment ging echter ook de ploeg van Palet Vastgoedonderhoud sleuren aan het peloton, zij hadden namelijk niemand in de kopgroep zitten. Het duurde tot 70 kilometer in de koers voor de kopgroep van de zeven rijdsters teruggehaald was. Daarna trok de ploeg van mkbasics.nl  door. Lisa van der Geest en Iris van der Stelt (beide WIJC) rijden voor deze ploeg en deden hun werk goed; het peloton werd een lang lint en scheurde, waardoor er een kopgroep van twaalf ontstond. Dat bleek uiteindelijk de beslissende ontsnapping. In die laatste kopgroep zat ook Iris van der Stelt. Zij kwam iets langzamer naar de streep dan Carla Ketellapper die zelf al juichte na de finish. De wedstrijdleiding besloot toch nog de finishfoto te controleren, waarna de overwinning van Ketellapper bevestigd werd. 


Iris van der stelt is direct na de finish nog niet blij met haar tweede plaats. | Foto: pr./Arjen Vervoort

Uit de krant