Leo Kanner-directeur Douwe Splinter te midden van de dames van de BinnensteBuitenTuin. | Foto's Willemien Timmers
Leo Kanner-directeur Douwe Splinter te midden van de dames van de BinnensteBuitenTuin. | Foto's Willemien Timmers

Samenwerking brengt thuiszitters weer terug in het leerproces

Onderwijs

Warmond/Oegstgeest • Veel belangstellenden van zeer diverse zorg- en onderwijsachtergronden woonden op woensdag 30 januari de gezellige en informatieve bijeenkomst bij waarin door middel van het tekenen van een intentieverklaring de samenwerking tussen de Leo Kannerschool (voor voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met autisme) uit Oegstgeest en de BinnensteBuitenTuin uit Warmond werd bezegeld.

Door Willemien Timmers

De intentieverklaring kreeg de naam 'Zorg en Onderwijs op maat', en dat is precies wat beide instanties willen bieden aan leerlingen die om wat voor reden dan ook zijn uitgevallen van school, en thuis op de bank zitten.

Dagritme

"De leerlingen die hier komen, hebben een zeer diverse achtergrond", liet Yonina Hordijk van de BinnensteBuitenTuin (voor systeemtherapie, individuele begeleiding en dagbesteding) weten. "Met kleine stapjes helpen we hen, onder andere door het werken in de tuin, om weer in actie te komen, hun angsten te overwinnen en ook weer sociale contacten aan te gaan. Zo komt er weer rust, ritme en regelmaat."

Leslokaal
Naast het opnieuw opbouwen van een dagritme, en het werken aan diverse problemen hebben deze leerlingen (vaak met leerplichtontheffing) op enig moment weer de behoefte om ook het leren weer op te pakken. "Hierin hebben wij elkaar gevonden", vertelde Leo Kanner-directeur Douwe Splinter met enthousiasme. Op loopafstand van de BinnensteBuitenTuin, die zich achter de Protestantse Kerk aan de Herenweg bevindt, is er afgelopen maanden een leslokaal ingericht dat veel lijkt op de omgeving binnen de echte Kannerschool in Oegstgeest. Zo is er ook in het Warmondse lokaal een opvallende blauwe wand met een groot portret van een beroemdheid met autisme te vinden. "We zijn blij dat we dit lokaal hebben kunnen realiseren met stimuleringsgeld van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs."

Tussenstap

Op deze plek in Warmond krijgen de leerlingen, die zo tussen de 12 en 18 jaar oud zijn en zeer diverse klachten en problemen hebben, weer onderwijs. "Het niveau van de lessen en de ondersteuning sluit aan bij de leerroute die op dat moment passend bij hen is. Hierbij wordt ook de samenwerking gezocht met de school waarbij de jongere ingeschreven staat. We creëren voor deze leerlingen een op maat gemaakte tussenstap om weer terug te keren in het speciaal of het regulier onderwijs", aldus Hordijk. "We hebben veel vertrouwen in deze samenwerking, en hebben op andere plaatsen al gezien dat het vaak mogelijk is om uitgevallen leerlingen in een jaar weer terug op school te krijgen," vult Splinter haar aan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant