Afbeelding
Foto: CC0

'Kap kastanjes Prins Hendriklaan niet in één keer'

Politiek

Sassenheim • De voorgenomen kap in één keer van de 45 paardenkastanjes in de Wilhelminalaan, Pr. Hendriklaan en Koningspark heeft het ongenoegen opgeroepen van het CDA. Alleen als het echt nodig is zou alleen die boom gekapt moeten worden en de rest blijven staan. De fractie overweegt om een motie in te dienen in de gemeenteraad van donderdag 7 maart.

Volgens B&W hebben enkele bomen last van ziektes en schimmels. De oudsten zijn aangeplant rond 1948 en dus ongeveer 70 jaar oud. De afgelopen jaren zijn al enkele bomen verwijderd en niet herplant. Hierdoor zijn er gaten gevallen. Met het vervangen van alle bomen kan de boomstructuur hersteld worden. Maar het CDA denkt dat een groot aantal van de bomen kan blijven staan zonder het gevaar van omvallen. Om zo de gevolgen voor de uitstraling van de buurt te beperken. En het scheelt gelijk geld. De fractie plaatste het op de agenda van de raadscommissie Ruimte. Een meerderheid van de fracties vindt het wel jammer dat de bomen gekapt worden, willen dat er bomen van een beetje kwaliteit terugkomen, maar kon zich vinden in het besluit van B&W.

Het is niet anders, meende de VVD. Iets monumentaals terugplanten, voegde D66 toe. Met een nieuwe aanplant verbetert de toegankelijkheid van de voetpaden, vond Trilokaal. De ChristenUnie sloot zich bij de vorige sprekers aan. Die bomen geven over 70 jaar weer hun schoonheid af, dacht de PvdA, die verder aandacht vroeg voor de cultuurhistorische waarde. GroenLinks vroeg zich af of kap echt nodig was, want kastanjes hebben een levensduur van 300 jaar. De fractie vroeg om nader onderzoek. Het CDA gaat het verder bespreken in de eigen fractie en dient wellicht een motie in. (NK)

Uit de krant