Piet Goemans overhandigt symbolisch het corsoarchief aan Deen Boogerd, onder toeziend oog van Ted Kortekaas (r).
Piet Goemans overhandigt symbolisch het corsoarchief aan Deen Boogerd, onder toeziend oog van Ted Kortekaas (r). Foto: pr.

Bloemencorso archief wordt gedigitaliseerd door nieuwe eigenaar

Algemeen

Lisse • In het bijzijn van corsobestuurslid Ted Kortekaas heeft voormalig corsocoryfee Piet Goemans sr. het corsoarchief overgedragen aan Deen Boogerd van de Vereniging Oud Lisse (VOL). Ruim tien dozen met archiefmateriaal worden door hem uitgezocht, gecatalogiseerd en gedigitaliseerd.

Het corsoarchief dat voor catalogisering en digitalisering aan de VOL is overgedragen bestaat uit een grote hoeveelheid praalwagenontwerpen, foto's en andere corsozaken. Daarbij is het aan Piet Goemans te danken dat dit 'historische' materiaal bewaard is gebleven. Van 1965 tot mei 1994 was Goemans bestuurlijk bij het Bloemencorso van de Bollenstreek betrokken en van 1988 tot 1993 was hij corsovoorzitter. "Jaarrekeningen, calculaties van praalwagens, vergaderverslagen, programma's, krantenknipsels, alles heb ik altijd bewaard", verklaart Piet Goemans. "Maar ook veel foto's van praalwagens en praalwagenontwerpen van de hand van Jos en Kees van Driel, waarbij aangetekend dat het de familie Van Driel is die het Bloemencorso van de Bollenstreek heeft neergezet en vormgegeven. Jos van Driel, de allereerste corso ontwerper, was van 1951 tot 1981 actief. Zijn zoon Kees van Driel ontwierp vanaf 1963 mee en is tot 1998 aangebleven. Bij elkaar nagenoeg een halve eeuw Van Driel!".

Nieuw leven

Boogerd zegt direct te zijn gestart met het uitzoeken van dit waardevolle corsoarchiefmateriaal. "De voormalige corsovoorzitter Leo van der Zon had samen met de VOL al eerder de aftrap gegeven voor de opzet van een corso-archief als voorbereiding op de 75ste corso editie in 2020. Helaas is Leo veel te vroeg overleden, waardoor dit streven heeft stilgestaan. Door de overdracht van het Goemans-archief is dit initiatief weer nieuw leven ingeblazen."

Wens in vervulling

Ted Kortekaas liet namens het corsobestuur op zijn beurt nog weten dat met het uitzoeken en digitaliseren van dit unieke materiaal door de VOL een lang verwachte corsowens wordt vervuld. "Zodra het archief op orde is wordt door het corsobestuur bekeken wat er verder met dit unieke materiaal gaat gebeuren."

Uit de krant