Afbeelding

B&W stelt beleid voor uitstallingen en reclameborden vast

Politiek

Teylingen •  Er geldt vanaf volgende week een strenger beleid op uitstallingen, reclameborden en spandoeken in de centra van Teylingen. Hierdoor zou onder andere een vrije doorgang voor bezoekers op de stoepen mogelijk moeten zijn. Het college heeft de algemene regels vorige week vastgesteld. Op vrijdag 8 maart gaan de nieuwe regels in, maar dan geldt nog wel een overgangsperiode.

Het college heeft vorige week de 'Algemene regels uitstallingen, reclameborden en spandoeken Teylingen 2019' vastgesteld, vooruitlopend op het opstellen van de centrumvisie(s) voor de kernen. Doel van de regels is om uitstallingen en reclameborden in de openbare ruimte mogelijk te maken en tegelijk een vrije doorgang te garanderen die voldoende ruimte biedt voor bezoekers om elkaar te passeren en die veilig is.  Bij het inwerking treden en uitvoeren van de regels gaat de gemeente uit van een overgangsperiode. De gemeente bereidt de komende periode de uitvoering van de regels voor.

Uitzondering in Warmond

De regels gelden voor alle kernen. Voor de Dorpsstraat in Warmond is een uitzondering opgenomen die aansluit bij de bestaande regels voor Warmond in het terrassenbeleid. Op niet alle plekken in de Dorpsstraat is de vrije doorgang te garanderen. Om ongelijke situaties tussen ondernemers in Warmond te voorkomen, wordt deze problematiek verder meegenomen in de bredere afweging van het opstellen van de centrumvisie.

Voor alle kernen geldt dat tijdens het opstellen van de centrumvisie(s) moet blijken of de nu gekozen invulling het beste bijdraagt aan de kwaliteit en gebruikersvriendelijkheid van de centra.

Overgangsperiode tot inwerkingtreding

De regels zijn op 27 februari 2019 gepubliceerd, en gaan acht dagen na publicatie in werking. Bij het inwerking treden en uitvoeren van de regels gaat de gemeente uit van een overgangsperiode. Daarin krijgen de ondernemers de gelegenheid o te voldoen aan de nieuwe regels en zich te melden dan wel ontheffing aan te vragen.

Voordat er handhavend wordt opgetreden, wordt er met de ondernemers gekeken welke aanpassingen noodzakelijk zijn als niet wordt voldaan aan de nieuwe regels.

Verbeteren

Op basis van de gehouden schouwen en contacten met ondernemers en de citymanager is de verwachting dat op de meeste plaatsen in Sassenheim en Voorhout kan worden voldaan aan de regels. Wel blijft er in een aantal gevallen minder dan één meter over om een uitstalling of reclamebord in te plaatsen. Er zijn ook gevallen waar de plaatsing van fietsenrekken of –nietjes, prullenbakken, verkeersborden, plantenbakken en dergelijke de vrije doorgang bemoeilijken. Daarvoor wordt bezien of een andere inrichting van de buitenruimte door de gemeente dit kan verbeteren.

Voorbereiden

De gemeente bereidt de komende periode de uitvoering van de regels voor. Denk aan het inrichten van de meldingen en de afhandeling daarvan. Het melden gebeurt zo eenvoudig mogelijk, zodat het zo min mogelijk inspanning vereist van zowel de ondernemers als het team vergunningen. De gemeente zal daarvoor, net als voor het aanvragen van een ontheffing, een redelijke termijn geven. Zodra de uitvoering van de regels start, worden ondernemers hiervan actief op de hoogte gesteld.

Uit de krant