| Foto: pr.
| Foto: pr. Foto: pr.

Buren oneens over verplaatsen van speelplek

Politiek

Voorhout • Omwonenden zijn het niet eens met de verplaatsing van de speelplaats en een paar bomen aan de Pieter van Slingerlandstraat. Er kwamen tegen de vergunning bij de gemeente acht bezwaren in. Vorige week hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over de zaak.

Door Nico Kuyt

Na een participatie van de bewoners is de huidige speelplaats ruim twee jaar geleden gerealiseerd. Het plein diende tevens voor gebruik van de jeugd van de basisscholen en de kinderopvang, vanwege een tekort aan eigen schoolspeelruimte.

Eén buurtbewoner diende begin 2018 een verzoek tot handhaving in bij de gemeente. Het gebruik door de scholen paste niet in het bestemmingsplan. De gemeente ondertekende in mei 2018 met de bewoner een convenant met de verplichting voor de gemeente de speelplek voor 31 december 2018 te verplaatsen. Zolang mocht de schooljeugd nog gebruik maken van de plek. De termijn werd niet gehaald en de datum werd verschoven naar 1 april 2019. De omwonenden bleven lange tijd onbekend met het convenant. Na een verzoek op de Wet Openbaar Bestuur kregen zij het pas op 13 februari 2019 in handen. Op 20 november vond de eerste en enige informatieavond plaats voor de buurtbewoners. De gemeente hield vast aan het uitvoeren van het convenant.

Bezwaren

De groep omwonenden en ouders dienden een bezwaarschrift in. Zij stellen dat de huidige speelplaats ruim twee jaar geleden is gerealiseerd na participatie van alle buurtbewoners, ook de buurtbewoner die het verzoek tot handhaving indiende. Tevens worden er onnodig veel kosten gemaakt, meer dan een ton. De speelplek komt na de verplaatsing aanzienlijk kleiner terug met meer nadelen dan voordelen. De verwachte vermindering van geluidsoverlast voor de indiener van het handhavingsverzoek is maar beperkt, terwijl de andere buurtbewoners juist meer geluidsoverlast gaan ervaren.

Al begonnen

Verbolgen zijn de bezwaarmakers ook dat de werkzaamheden afgelopen vrijdag 22 februari al zijn begonnen, terwijl er een mondelinge toezegging lag dat deze niet zouden starten als de procedure van bezwaar nog loopt.

De gemeente geeft aan dat het ligt vanwege de einddatum van het convenant en de mogelijkheid de verplaatsing tijdens de voorjaarsvakantie uit te voeren om zo zoveel mogelijk hinder voor de scholen te voorkomen. Daarnaast is het bijna het einde van het plantseizoen en is het voor het verplaatsen van de bomen en het verder inplanten van het groen nu het juiste moment om de werkzaamheden uit te voeren. Met de verplaatsingen hebben de scholen volgens de gemeente een groter aaneengesloten openbaar schoolplein en hoeft de jeugd niet meer het fietspad over te steken. Een convenant was nodig, anders hadden de scholen en de kinderopvang per direct het gebruik van de speelplek moeten stoppen. Juridisch is de gemeente gebonden aan de uitvoering van het convenant. Bij een latere verplaatsing van de speelplek, riskeert de gemeente per direct een herleving van het handhavingsverzoek.

Over een paar weken geeft de Bezwaarcommissie een advies aan B&W hoe om te gaan met over de bezwaren.

Uit de krant