Lekker lezen, tips van de bieb voor de Boekenweek 2019! | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Dorine Meijer.
Dorine Meijer. (Foto: pr.)
Regio

Lekker lezen, tips van de bieb voor de Boekenweek 2019!

bieb • De Boekenweek is van 23 tot en met 31 maart. Het thema van dit jaar is 'De moeder de vrouw'. Moeders zijn van alle tijden en culturen en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Daar hebben de leestips van collectiespecialist Dorine Meijer deze keer mee te maken. De extra tip steekt moeders (en vaders) een hart onder de riem en geeft praktische adviezen voor (jonge) ouders.

Ontaarde moeders | Renate Dorrestein

De personages in deze roman maken aangrijpende dingen mee (verkrachting, (zelf)moord), terwijl het verhaal toch heel luchtig is geschreven. Centraal staat een alleenstaande vader, die voor zijn 11-jarige dochter zorgt. De moeders in het verhaal spelen ook een rol; of ze nu aanwezig zijn of juist afwezig. Het verhaal is spannend en heeft een onverwachte wending richting het eind. Het blijkt dat een moeder altijd invloed heeft op het leven van haar kind(eren), wat zij ook doet of laat.

Mama Tandoori | Ernest van der Kwast

De schrijver gunt de lezer een kijkje in het multiculturele gezin waarin hij is opgegroeid. Zijn Nederlandse vader, Indiase moeder, twee broers en hijzelf komen in absurde en hilarische situaties terecht. De spil van het gezin vormt moeder, die er excentrieke opvattingen en handelswijzen op na houdt. In het begin moest ik vooral lachen, maar gaandeweg het boek raakte ik ook ontroerd door deze moeder met haar bevlogenheid en onvermoeibare inzet voor haar kinderen.

Mama | Hélène Delforge, illustraties Quentin Gréban

Dit prachtige lees- en kijkboek is naar eigen zeggen een 'ode aan alle moeders'. Daarmee ben ik het eens. De originele, vaak grappige teksten gaan over moeders uit alle windstreken en verschillende tijden. Naast de teksten staan sfeervolle kleurenillustraties, die de tekst verrijken en soms een eigen verhaal vertellen. Je kunt kiezen of je je met het kind of de moeder identificeert. Het boek is dus voor iedereen, want niet iedereen ìs een moeder, maar iedereen heeft wel een moeder.

Extra boekentip van Roxanne Heemskerk, bibliothecaris in de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Oegstgeest:

Geef dat kind een slok jenever | Dorine Hermans

Een verfrissend boek met een nuchtere kijk op huidig ouderschap. In deze maatschappij lijken kinderen de baas van het gezin, een trend die in dit boek onderuit wordt gehaald. Door het aanhalen van opvoedproblemen wordt er steeds een gulden middenweg gepresenteerd tussen vroeger en nu. Het maakte mij als jonge moeder minder onzeker over de vele uitdagingen tijdens het opvoeden van een kind.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>