De heere Schouten, het prachtig gerestaureerde salonbootje uit 1908. | Foto: pr.
De heere Schouten, het prachtig gerestaureerde salonbootje uit 1908. | Foto: pr. Foto: pr.

De heere Schouten gaat weer in de vaart

Activiteiten

Warmond • Het schiereiland Tengnagel bij de Leidse Merenwijk, de Zwanburgerpolder en het Warmondse eiland Koudenhoorn zijn ideale broedplaatsen voor vogels. Honderden ganzen, kieviten, scholeksters, grutto's en een enkele tureluur hebben hier hun nest en de eerste kuikens zijn al gesignaleerd. Vanaf vrijdag 29 maart is het voetveer De heere Schouten weer in de vaart om deze prachtige jonge vogels bij 't Joppe te bekijken.

Bezoekers kunnen aan boord gaan in Warmond bij de hoofdsteiger op het recreatie-eiland Koudenhoorn, te bereiken via Gemeentehaven aan de Jan Steenlaan bij het VVV-kantoor. Leidenaars kunnen vanuit de Leidse Merenwijk langs de Zijl naar het schiereiland Tengnagel gaan, waar een speciale opstapplaats is aangelegd (bel daar 06-23375662).

Het door vrijwilligers bediende voetveer doet altijd de Zwanburgerpolder aan, waar bezoekers ook in het broedseizoen over de dijk mogen wandelen. In deze polder zijn de meeste nesten gemarkeerd en veel schippers kunnen over de broedende vogels vertellen.

Vaartijden

Het voetveer vaart elke vrijdag, zaterdag, zondag tussen 10.00 en 16.30 uur. Vanaf mei wordt ook op woensdag gevaren. Meevaren kost twee euro per persoon. Voor meer informatie, kijk op www.zwanburgerroute.nl.

Uit de krant