De coalitie stemt tegen het houden van een second opinion over het rooien van de kastanjes. | Foto: Nico Kuyt
De coalitie stemt tegen het houden van een second opinion over het rooien van de kastanjes. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Geen second opinion over kap kastanjes

Politiek

Sassenheim • De partijen van de coalitie vinden het niet nodig om nog eens een second opinion uit te laten voeren of de kap van alle kastanjebomen in de Wilhelminalaan, de Prins Hendriklaan en het Koningspark wel nodig is. De oppositie dienden vorige week in de gemeenteraad daartoe een motie in, maar deze werd verworpen.

Door Nico Kuyt

Volgens het CDA, de PvdA, ChristenUnie en GroenLinks moeten alle inspanningen getroost worden om zoveel mogelijk kastanjebomen zo lang mogelijk te behouden, want door hun monumentale uitstraling is het zeventigjarig oude groen sterk beeld- en sfeerbepalend voor de directe omgeving. En wat komt ervoor terug? Goedkope en onderhoudsvriendelijke bomen. Pas als er een gevaar voor omvallen dreigt, dan mag de zaag de euthanasie toepassen. Een onafhankelijke bomendeskundige kan de gemeente hierover adviseren en raad geven om de eventuele ziekten te genezen. Bij deze acties dienen de omwonenden van meet af aan worden betrokken, want zij voelen zich tot nu toe niet gehoord en hebben grote twijfels over de noodzaak van het rooien van alle bomen in één klap, zo gaf het CDA aan.

De PvdA bracht nog even in herinnering dat wel vaker over bomen een second opinion wordt gevraagd. De fractie wees bijvoorbeeld op de twee oude beuken in de tuin van het oude gemeentehuis van Warmond.

Risico

Maar naar de mening van wethouder Rob ten Boden moet de gemeente, weliswaar met pijn in het hart, zijn verantwoordelijkheid nemen en voor een kap zorgen. Het risico van omvallen is te groot, zo hebben externe experts aangegeven. Begin vorig jaar is er eentje omgevallen vanwege rottende wortels. Eind vorig jaar is er eveneens een boom afgekeurd en begin dit jaar weer drie, de kastanjes naderen hun levenseinde. Ze worden steeds sneller onveilig en er is nog geen remedie voor de ziekten die hen plagen. Beter is daarom om nu door te pakken en in overleg met de omwonenden kijken om ze op een goede manier te vervangen. Dan heb je over een aantal jaar weer een mooie laan.

Kappen

VVD, D66 en Trilokaal waren het met de wethouder eens. Zo snel mogelijk diende een einde gemaakt te worden aan de onveilige situatie. De gemeente kan anders aansprakelijk gesteld worden als dit zo voortduurt, stipte de VVD aan. Trilokaal had vertrouwen in het kundige oordeel van het ambtelijk apparaat en was blij dat er in samenspraak met de omwonenden gezorgd wordt dat er iets nieuws en moois terugkomt. Omvallende bomen en onbegaanbare stoepen, dat moet je niet willen. D66 wees op zijn beurt naar de communicatie met de bewoners. Ga in direct overleg met hen, dat zou zelfs misschien nog kunnen leiden tot andere inzichten, maar geen second opinion.

Met negen stemmen voor en veertien stemmen tegen werd de motie verworpen.

Uit de krant