Foreholte boekt historische overwinning op HVV

Voorhout • Foreholte behaalde een historische overwinning HVV. Nooit eerder wonnen de Voorhouters een competitiewedstrijd van de ploeg uit Den Haag. Na 98 minuten voetballen op sportpark Elsgeest kon Foreholte voor het eerst de drie punten bijschrijven.

Onmiddellijk na de aftrap trok HVV het initiatief naar zich toe. Foreholte, dat opnieuw speelde zonder sterkhouders Sten Admiraal en Sam Lemmers en een niet 90 minuten inzetbare Tjeerd van der Zwaan op de bank had zitten, werd achteruit gedrongen. Eerst was het Joppe van der Bruggen die zijn inzet via de Foreholte-verdediging voor de eerste corner naast zag gaan (corners waar de ploeg er maar liefst zeventien van kreeg, tegenover twee voor Foreholte). Uit die eerste afvallende hoekschop schoot Stefan Roos net naast het doel van Foreholte-keeper Matthijs Guijt. HVV, een sterk collectief dat het ook nadrukkelijk moest hebben van het fysiek vermogen, draaide de duimschroeven aan en een vrije trap van Tommie Steens landde via de lat en de handschoen van Guijt alsnog achter de achterlijn voor de volgende corner. De kansen regen zich aaneen voor HVV. Stefan Roos zag zijn lage inzet na de steekpass van Van der Bruggen nog net door Guijt gekeerd. Voortdurend bleven er afgeweerde ballen vanuit voorzetten, vrije trappen en corners 'zomaar' liggen ergens in het Voorhoutse strafschopgebied. Over het algemeen konden de Voorhouters dan net op tijd ruimen, maar in de 22e minuut schoot Joppe van der Bruggen een open kans over het Foreholte-doel.

Onder de druk uit

De ploeg van trainer Frank Bloemendaal werkte zich, met name verdedigend, een slag in de rondte, maar waren met z'n allen niet echt in staat om onder de druk uit te komen. Bij de schaarse uitvallen werden de mogelijkheden in het statische HVV-centrum duidelijk, maar spits Arroyo en zijn medespelers konden er vooralsnog niet van profiteren. Voorhouts balbezit werd in een vroegtijdig stadium door HVV aangevallen en de Voorhoutse ploeg was niet werkelijk in staat om zich daar onderuit te voetballen. De rust kwam met de nog immer prijkende 0-0-stand en daar mocht Foreholte de handen mee dichtknijpen.

Doelpunt

Na rust kwam Tjeerd van der Zwaan voor Guido Drewes en de Voorhouters gingen wat nadrukkelijker met drie man verdedigen, waardoor Olle Roffelsen meer het middenveld kon ondersteunen. Talloze scrimmages deden zich voor in het Voorhouts strafschopgebied. Toni Arroyo scoorde een gele kaart, maar het was diezelfde Arroyo die kalm bleef in de één-op-één-situatie met keeper Tim Nagtegaal, waar, bij een snelle uitval over de rechterkant, Jelle Geerlings de bal voor het doel slingerde alwaar Diederik Janssen het kleinood feitelijk panklaar legde voor de topscoorder van Foreholte (1-0).

Counter

Onmiddellijk daarna werd Geerlings gewisseld voor Rick Brabander en kwamen bij HVV Lee Willoughby en Chongyi Tjin-Asjoe in de wedstrijd. Trainer André Wetzel wilde de druk nog verder opvoeren. De wedstrijd leek zich voortdurend af te spelen op de helft 'aan de Leidsevaart'. HVV kreeg binnen de minuut drie corners te nemen, maar het was Olle Roffelsen die de afvallende derde corner in één keer naar Marouane el Idrissi roste. Keeper Nagtegaal kwam ver het doel uit en Idrissi liet de lob vertrekken. Secondenlang zagen spelers en omstanders de bal steeds meer het HVV-doel opzoeken om tenslotte tot opluchting en onder dolle vreugde tegen de touwen te slaan (2-0).

Strafschop

Met nog vier minuten officieel te gaan kon HVV nog geen genoegen nemen met de dreigende nederlaag. De klok stand op negentig toen Toni Arroyo verzuimde om de wedstrijd definitief te beslissen, opnieuw oog in oog met Tim Nagtegaal. En de spanning keerde terug toen Joppe van der Bruggen de strafschop, na hands van Rick Brabander, onberispelijk langs Matthijs Guijt plaatste (2-1). Scheidsrechter Essaghir liet de wedstrijd maar doorgaan, terwijl de Voorhouters er van alles aan deden om de tijd zonder gevaar uit te spelen. Na achtennegentig minuten vond de arbiter uit Den Haag het voldoende en viel het dubbeltje na een aantal pechweken eindelijk weer eens gunstig voor de thuisclub.