Lekker lezen, tips van de bieb over Annie M.G. Schmidt | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: pr./Chantal Cornet
Teylingen

Lekker lezen, tips van de bieb over Annie M.G. Schmidt

Bieb • 20 mei 1911 was de geboortedag en 21 mei 1995 de sterfdag van Annie M.G. Schmidt. Daarom komen de leestips dit keer uit het rijke oeuvre van deze Nederlandse dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio-en televisiedrama. Annemieke Hermsen, Manager Frontoffice van Bibliotheek Bollenstreek, tipt een aantal jeugdboeken met onvergetelijke helden uit de wondere wereld van Annie M.G. Schmidt.

Annie M.G. Schmidt: Abeltje

Abeltje werkt als liftjongen in een warenhuis. Op een dag drukt hij op het bovenste knopje van de lift. De lift schiet het gebouw uit. Wat volgt, zijn avonturen in New York en het Zuid-Amerikaanse Perugona. Schmidt verweeft in dit spannende verhaal het alledaagse met het fantastische, als ook de wereld uit de jaren vijftig met een tijdloze wereld van cultuurverschillen, talige misverstanden en bijzondere vriendschappen. Voorlezen vanaf circa 8 jaar, zelf lezen vanaf ongeveer 10 jaar.

Annie M.G. Schmidt: Pippeloentje

Het eerste gedichtje over het eigenzinnige beertje Pippeloentje verscheen in 'Het fluitketeltje' (1950). In deze uitgave zijn twaalf speelse versjes over beertje Pippeloentje opgenomen. Hij gaat op reis, wil eitjes stelen, is ziek, gaat in bad en beleeft nog meer kleine avonturen. Ze zijn voor jonge kinderen heel herkenbaar en prikkelen tegelijk de fantasie. Een voorleesklassieker! Vanaf circa 3 jaar.

Annie M.G. Schmidt: Pluk van de Petteflet

Pluk woont op het zolderkamertje van de Petteflet. Hij is de held en de redder wanneer de andere flatbewoners en zijn dierenvriendjes in nood verkeren. Een heerlijk verhaal, waarin fantasie en realiteit dusdanig verweven zijn, dat kinderen zich met veel genoegen in deze wereld zullen verplaatsen en zich met Pluk kunnen identificeren. Voorlezen vanaf circa 4 jaar, zelf lezen vanaf ongeveer 8 jaar.

Extra tip van Dorine Heemskerk, Programma Coördinator:

Annejet van der Zijl: Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt

Een vrouw die tegelijkertijd gewoon en buitengewoon was. Deze biografie geeft inzicht in haar doen en laten en leest als een roman. Van der Zijl vertelt het verhaal van een domineesdochter die bibliothecaresse werd en zich op latere leeftijd ontpopt tot een geweldige schrijfster. Annie M.G. Schmidts werk wordt nog steeds gekoesterd … en terecht!

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>