Afbeelding
Foto: pr.

Nieuw boek over 'Verdwenen Voorhout'

Historie

Voorhout • De Voorhoutse architect Jos Warmenhoven heeft in honderd pentekeningen Voorhoutse gebouwen weergegeven die het dorp ooit sierden, maar nu grotendeels verdwenen zijn. Op zaterdag 25 mei reikt hij het eerste exemplaar van zijn boek 'Verdwenen Voorhout' overhandigen aan Cok van Steijn, voorzitter van de Historische Kring Voorhout (HKV).

Warmenhoven vertelt dat hij Voorhout heeft zien veranderen. "Als er eenmaal iets gesloopt is en je later een afbeelding van het gesloopte laat zien, dan wordt dat herkend en komen er persoonlijke herinneringen boven. Er is daarbij sprake van een soort collectief geheugen. De veranderingen in bebouwing zijn natuurlijk een spiegel van de tijd. Economie, sociaal, politiek, wederopbouw, welvaart, recessie, alles heeft zijn invloed."

Het begon in 1977 begonnen met een getekende nieuwjaarskaart van een pand dat op de nominatie stond gesloopt te worden. Later is Warmenhoven boerderijen gaan tekenen. Voorhout heeft een historie van veeboeren, en hij stuitte op meerdere zeventiende eeuwse en latere boerenhoeves. Deskundigen wezen hem op de cultuurhistorische waarde van de tekeningen en adviseerden om er een boek van te maken.

'Verdwenen Voorhout' is daarom grotendeels een verzameling verdwenen of bedreigde gebouwen. Het is aangevuld met gebouwen die door herbestemming of monumentale status behouden zijn gebleven. De tekeningen kunnen de kapstok zijn voor het genoemde collectieve geheugen en zorgt ook voor sociale cohesie. Deze geschiedschrijving is heel actueel. De Herenstraat krijgt met De Posterijen een heel ander aanzien en al eerder hebben de bouw van Oosthout, Hoog Teylingen het dorp wezenlijk veranderd. In het plan Hooghkamer worden energie neutrale woningen gebouwd, sociale woningen verrijzen op het complex van Piet Rotteveel en op het terrein van fa. Colijn verschijnt de woonwijk Engelse tuin.

Fiets- of wandelroute

Warmenhoven heeft voor een vorm gekozen die te gebruiken is als fietsroute of als dorpswandeling, zelfs als dat een wandeling thuis is, vanuit de leunstoel. De route begint aan de grens met Rijnsburg en eindigt bij het Kenniscentrum van HKV, waar enkele boerderijen stonden en er ook bodemvondsten zijn gedaan.

De auteur vertelt dat hij het boek alleen heeft kunnen maken met de hulp van anderen. Bijvoorbeeld van broer Joop (1928-2008) die meerdere boeken over Voorhout heeft geschreven. Broers Dick en Theo met hun fenomenale geheugen waren een inspiratie. Vele anderen hebben meegeholpen met informatie of als hun pand getekend werd. Bij de tekeningen zijn korte teksten geplaatst die voor de tekenaar de ziel van het gebouw weergeven. Echtgenote Addy heeft de teksten uitgewerkt en het boek is ook dankzij haar tot stand gekomen.

Beperkte oplage

Mede door een bijdrage van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen kon het boek betaalbaar gehouden worden met een aanschafprijs van 25 euro. Op zaterdag 25 mei, tijdens de reguliere inloopochtend van HKV in het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat 13, zal om 11.00 het eerste exemplaar aan Cok van Steijn, voorzitter van HKV worden overhandigd. Daarna zal het boek ook te koop zijn en kan het op verzoek worden gesigneerd door de auteur. De oplage is beperkt en reserveren kan via: jos_addy_warmenhoven@hotmail.com.

Uit de krant