Afbeelding
Foto: CC0/DennisM2

Geen invoering van30 km/uur als standaard

Politiek

Teylingen • Een lichte verkenning naar de mogelijkheden om in de gemeente 30 km/uur als standaard maximum snelheid binnen de bebouwde kom in te stellen, gaat B&W niet uitvoeren. De PvdA trok een in de raadscommissie Ruimte ingediende motie daartoe tijdens de bespreking weer in.

Door Nico Kuyt

De PvdA wilde de verkenning omdat met 30 km/uur als nieuwe snelheidsnorm het aantal slachtoffers in het verkeer daalt. Een maximum snelheid van 50 km/uur wordt dan de uitzondering. Een landelijk onderzoek toont volgens de PvdA dat slechts een derde van de weggebruikers het geen goed idee vindt. Maar 71 procent van de fietsers is er voor.

Een meerderheid van de fracties in de raadscommissie betwijfelden het nut om 30 km/uur als norm in te voeren. Volgens het CDA is Teylingen al een 30 km/uur-gemeente. Het merendeel van de wegen kent in de bebouwde kom al die maximum snelheid. En ook Trilokaal wees erop dat er op dit moment voldoende mogelijkheden zijn om 30 km/uur in te voeren op een traject. Ook D66 zag meer heil in maatwerk, kijken naar elke individuele situatie, een opvatting die de VVD deelde.

Wethouder Bas Brekelmans zegde toe de afweging waar en hoeveel aan maximum snelheid in de gemeente wordt ingesteld, te laten plaatsvinden bij de herziening van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). Met deze toezegging trok de PvdA de motie weer in.

Uit de krant