Logo deteylinger.nl
Wethouder Rob ten Boden en boa Rob Clemens delen sleutelhangers uit aan hondenbezitters. | Foto: PvK
Wethouder Rob ten Boden en boa Rob Clemens delen sleutelhangers uit aan hondenbezitters. | Foto: PvK (Foto: Piet van kampen)

Komende twee weken meer aandacht voor hondenbeleid

Teylingen • Veel hondenbezitters met de juiste moraal zullen zich niet aangesproken voelen. Voor de veelplegers van het niet opruimen van de hondendrol of het niet aanlijnen van hun viervoeter, wacht een dikke prent als zij op heterdaad worden betrapt. Wethouder Rob ten Boden bevestigde dit op maandag 17 juni bij de hondenuitlaatplaats aan de Componistenlaan in Voorhout, tijdens start van de jaarlijkse handhavingsactie van het hondenbeleid.

Door Piet van Kampen

In heel Teylingen geldt de plicht om hondenpoep op te ruimen. Ook moeten de honden op de meeste plaatsen aangelijnd zijn, met uitzondering van de losloopgebieden en het buitengebied. Tijdens deze twee weken handhaven de boa's op de aanlijnplicht, de opruimplicht en de aanwezigheid van honden op voor honden verboden gebieden, zoals kinderspeelplaatsen. Eigenlijk zou het overbodig moeten zijn om hier bij herhaling de aandacht op te vestigen. Helaas is het nog steeds geen overbodige luxe zoals de praktijk telkens opnieuw leert. Ten Boden: "Als een hondenbezitter de poep niet opruimt en wordt betrapt, dan wordt er direct bekeurd en dat kost 140 euro. Bij het niet aanlijnen volgt er eerst een waarschuwing en bij herhaling wordt er een bon van 95 euro uitgeschreven. We gaan er intensiever op letten. Sociale controle is ook nodig en mensen worden opgeroepen om bij het constateren van de overtredingen hier een foto van te maken en te melden via fixi.nl of een app te sturen met de gegevens erbij". Op deze manier hoopt de gemeente de irritatie weg te nemen bij de niet-hondenbezitters en bij degenen die wel een hond hebben en netjes opruimen.

Ook is er een beloning voor de opruimers. Tot en met 28 juni ontvangen hondeneigenaren die zich aan de regels houden een sleutelhanger met plastic zakjes voor het opruimen van hondenpoep.

Emilie Neve woont in de Componistenwijk. "Er staan voldoende afvalbakken in de wijk en er is een uitlaatplaats waar de honden los kunnen lopen." Een andere bewoonster weet te melden dat er vooral veel grote honden los lopen en dat de kinderen daar bang voor zijn. Daar zal extra op worden gelet. De hondenbezitters zijn gewaarschuwd. De enkele aanwezigen kregen van de wethouder een sleutelhanger met gratis hondenpoepzakjes. | Tekst: Piet van Kampen

Meer berichten