Omwonenden voelen zich niet gehoord en hebben het geloof in de politiek verloren, aldus inspreker Arianne Hulshof. | Foto: NK
Omwonenden voelen zich niet gehoord en hebben het geloof in de politiek verloren, aldus inspreker Arianne Hulshof. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Mogelijk motie voor het behoud van kastanjes

Politiek

Sassenheim • De fracties van D66 en VVD overwegen een motie in te dienen om de kap van de nog gezonde kastanjebomen in de Wilhelmina-, Prins Hendriklaan en het Koningspark gefaseerd uit te voeren wanneer de veiligheid niet in geding is. Dit maakten beide fracties vorige week bekend in de afgelopen raadscommissie Ruimte.

Door Nico Kuyt

De commissie besprak daar op verzoek van CDA en GroenLinks de gevoerde participatie rond de voorgenomen kap van de circa 40 bomen in één keer. En daar werd lustig met spaanders op B&W en wethouder Rob ten Boden gehakt. Bewoonster Arianne Hulshof sprak het ongenoegen van de omwonenden uit die zich niet gehoord voelen, ondanks de 150 handtekeningen. Bij de bewonersavond was het besluit van het kappen een voldongen feit en zij konden alleen meedenken over het vervangen ervan. Don Verhoeff (GroenLinks) sprak in de commissie van een schoffering van de commissieleden, de gemeenteraad en inwoners en een aanfluiting van het democratisch proces. Een geschutter, gehannes en gedooretter in de tijd, zo beoordeelde hij. Sybrinne de Vries (CDA) trok een 'gele kaart' richting B&W en de wethouder. B&W steekt volgens haar een grote middenvinger op richting de inwoners. En ook Joost van Doesburg (PvdA) koesterde grote twijfels of al die kastanjes wel weg moeten. "Zo ga je niet met omwonenden om", dacht verder Mirjam Mack (ChristenUnie). Maar Dion Piket (Trilokaal) vond het maar ´hele stoere praat´ van de overige fracties. Hij kon geen oordeel vellen over de gehouden bewonersavond, want hij was er niet bij geweest en ook de overige fracties niet, zo stelde hij, maar werd hierover flink aangevallen.

Uitstel

Bart van der Ploeg (D66) wilde kijken of de kap meer gefaseerd kan plaatsvinden in de tijd. Er zijn een aantal bomen die acuut gekapt moeten worden vanwege de veiligheid, dat is duidelijk, maar ook een aantal dat nog jaren mee kan. En ook Frank Beijk (VVD) prees de fraaie bomen waar hij geregeld langs fietst. Als de veiligheid niet in het geding is, want de gemeente is nu eenmaal daarvoor verantwoordelijk te stellen, maar indien niet, dan kan met de bewoners worden gesproken over een fasering in de tijd. Wethouder Ten Boden gaf aan dat als de specialisten aangeven dat het onveilig is, hij zijn verantwoording moet nemen. In augustus komt een expert nog een schouw afnemen. Ten Boden kan de kap nog uitstellen tot het resultaat van de schouw, maar als het verval van de bomen zich doorzet zoals verwacht, dan ziet hij geen andere keuze dan met de kap verder te gaan. Op de bewonersavond waren de meningen evenredig verdeeld. Naar zijn mening was er een breed gedragen mening dat veiligheid voorop moet staan. Maar volgens GroenLinks heeft die veiligheid nooit ter discussie gestaan. Als ze onveilig zijn, moeten ze worden gekapt, maar voor een groot deel is het niet zo. En op haar beurt wees De Vries op het rapport dat veel van de bomen nog jaren mee kunnen gaan. D66 en VVD overwegen in de gemeenteraad een motie in te dienen om een fasering van de kap te overwegen, als de veiligheid niet in het geding is.

Nog jaren meegaan

"Het is zeker nog niet het einde van de discussie over de kastanjes", geeft Sybrinne de Vries na de commissie desgevraagd aan. "Het is goed om te zien dat VVD en D66 aan het bewegen zijn en op uitstel kap hebben aangedrongen. CDA en GroenLinks willen de schouw van augustus niet afwachten en bij het debat over de Kadernota op 4 juli spijkers met koppen slaan. We gaan in overleg met de VVD om met elkaar tot een zo breed mogelijk gedragen motie te komen", antwoordt zij over de inzet van het behoud van de bomen die nog jaren meegaan. "De rapportage maakt duidelijk dat de meeste bomen gewoon veilig zijn. De onveilige bomen zijn inmiddels gekapt. De discussie is niet: zijn ze veilig? Iedereen vindt dat onveilige bomen zo snel mogelijk gekapt moeten worden. De discussie is: waarom moeten veilige bomen worden gekapt? Daarom zijn de omwonenden zo boos. Een gesprek over deze vraag en daadwerkelijke participatie was niet mogelijk", aldus De Vries. Zij en Verhoeff (GroenLinks) zullen gezamenlijk weer schriftelijke vragen stellen. "Omdat wij op onze eerdere vragen en ook in de commissie van vorige week geen antwoord kregen van de wethouder. Wij willen alsnog antwoord op onze vragen."

Uit de krant