Eikenprocessierups in zo'n 120 bomen | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Vooral in Voorhout en Warmond zijn veel bomen met processierupsen. | Foto: archief/Wil van Elk.
Vooral in Voorhout en Warmond zijn veel bomen met processierupsen. | Foto: archief/Wil van Elk. (Foto: Wil van Elk)
Teylingen

Eikenprocessierups in zo'n 120 bomen

Teylingen • Er zijn bij de gemeente ongeveer 120 bomen bekend die last hebben van de eikenprocessierups. Het gaat dan om bomen op gemeentelijk grondgebied.

Een enkele boom staat in Sassenheim, maar een meerderheid van de 'besmette' bomen staat in Voorhout en Warmond, laat de gemeente in een reactie weten. Alle eiken op openbaar terrein worden gecontroleerd. Inwoners met besmette bomen op eigen terrein, zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.

De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. De rups is berucht vanwege zijn brandharen die bij mensen en dieren hevige reacties kunnen veroorzaken. De microscopische kleine haartjes met hun weerhaakjes dringen makkelijk de huid in. De meest voorkomende klacht is rode bultjes die gekmakend jeuken maar ook irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen komt voor. Directe aanraking met een rups is niet eens nodig om er last van te hebben; de haartjes kunnen ook via de wind op huid of kleding terecht komen. Om de besmette bomen komt een rood-wit lint. Hier worden de rupsen zo snel mogelijk verwijderd. Sinds enkele weken is een gespecialiseerd bedrijf, Van Amsterdam, in opdracht van de gemeente de rups aan het bestrijden. Dat gebeurt via afzuiging.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>