Afbeelding
Foto: Esdor van Elten

Rijnland gaat kades controleren in verband met droogte

Algemeen Regio

Regio • Vanwege het oplopende neerslagtekort gaat Hoogheemraadschap Rijnland drie kades in het gebied inspecteren. Op woensdag 10 juli meten zij bij deze kades op welke diepte het vocht zit. Vochttekort kan leiden tot instabiliteit van de kering. Daarom is het belangrijk deze 'droogtegevoelige' stukken te controleren.

Bij een neerslagtekort over een lange periode (>150mm) neemt Rijnland maatregelen om onder andere het waterpeil op orde te houden, de stabiliteit van de kades te waarborgen en voldoende zoet water in het gebied aan te voeren. Vandaag start Rijnland met het vormen van een oordeel over het vochttekort op drie locaties. Ze inspecteren bij de NoordAase Vliet (Zoeterwoude), Linnaeusweg (Boskoop/Alphen aan den Rijn) en de Middelburgseweg (Reeuwijk). Deze drie kades vormen een indicatie voor het hele gebied. Aanleiding voor de controle is het oplopende neerslag tekort en de ervaringen van de droogtecalamiteit van 2018.   

Zomermonitor

De actuele stand van zaken over onder andere droogte en zwemwaterkwaliteit wordt gepubliceerd in de zomermonitor van Rijnland.

Beschadiging melden

Mocht iemand zelf een beschadiging zien aan een dijk of kade, dan kan dat 24 uur per dag worden gemeld aan Rijnland via telefoon 071-306 3535. Medewerkers van Rijnland beoordelen dan ter plaatse hoe de schade kan worden beperkt en verholpen.

Uit de krant