Afbeelding
Foto: Wil van Elk

Nieuwe Omgevingswet zorgt voor verandering

Algemeen Teylingen

Regio • Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 1 juli 2015 ingestemd met de nieuwe Omgevingswet. Begin 2016 stemde ook de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel. De wet treedt in 2021 in werking. Er is 90 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het bijbehorend digitaal stelsel. Met de Omgevingswet bundelt de overheid de regels voor ruimtelijke projecten. De vernieuwing betreft alle burgers en bedrijven, dus ook die in Lisse en Teylingen. Een en ander werd onlangs aan de pers uitgelegd.

Door Arie in 't Veld

Zo wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Bijvoorbeeld woningbouw op voormalige bedrijventerreinen of de bouw van windmolenparken.

De komst van de Omgevingswet betekent dat er veel verandert. De wet bundelt bijvoorbeeld 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Het is belangrijk dat de overheid nu al begint met de voorbereidingen. Anders lukt het niet om de wet in 2021 goed in te laten gaan.

Eén vergunning bij één loket

Het omgevingsrecht bestaat nu nog uit tientallen wetten en honderden regelingen voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Zij hebben allemaal hun eigen uitgangspunten, werkwijzen en eisen. De wetgeving is daardoor te ingewikkeld geworden voor de mensen die ermee werken. Daardoor duurt het bijvoorbeeld langer voordat een project kan starten.

Willen burgers of bedrijven straks een project of activiteit starten? Dan hoeven zij straks nog maar 1 vergunning (digitaal) aan te vragen bij 1 loket. De doorlooptijd van een vergunningsaanvraag wordt verkort van 26 weken naar 8 weken. Daarna neemt de gemeente of de provincie een beslissing. Zijn de gemeente en de provincie allebei verantwoordelijk voor de vergunningaanvraag? Dan neemt maar een van beide de beslissing. Dit is makkelijker voor de aanvrager. Ook is de vergunningaanvraag zo sneller afgehandeld.

Uit de krant