Tulperij opent Dahlia siertuin | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Anja Jansze met dahlia's op de siertuin. | Foto: Piet de Boer
Anja Jansze met dahlia's op de siertuin. | Foto: Piet de Boer (Foto: )

Tulperij opent Dahlia siertuin

Anja Jansze is met haar man Daan eigenaar van de Tulperij. Dit bedrijf opent dit jaar voor het eerst een dahlia-showtuin in samenwerking met de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB). De bollenstreek is namelijk een belangrijke streek voor dahliaknollen verklaart Anja. Tachtig procent wordt hier gekweekt. Zij wil met de siertuin de bloem promoten.

De liefde kwam toen ze langs de kas dahlia's plantte om de Tulperij aan te kleden met bloemen. Daarna kreeg ze contacten met CNB en andere kewekers en werd besloten een deel van de grond beschikbaar te stellen voor dahlia's. Vanuit de kas is het grote veld te zien dat opgedeeld is in vierkante perken. Verschillende soorten staan al in bloei, maar het beste moet nog komen. Half augustus is de kleurenpracht en variatie in soorten het groots. ''Ik hou van bloemen en kleur. Vooral de pompoen dahlia's zijn prachtig.'' Ze laat een exemplaar zien. Kogelronde bloemen op een ranke bloemstengel.

Mexico
Dahlia's komen oorspronkelijk uit Mexico en kunnen goed tegen warmte. Ze fleuren een tuin op, maar staan ook goed in een vaas of zonder steel in een glazen schaal. ''Als je de bloemen aan een plantregelmatig afsnijdt komen er steeds nieuwe stelen, knoppen en bloemen. Het zijn dankbare bloeiers'', zegt Anja Jansze met een glimlach. Voordat het gaat vriezen moeten de knollen elk jaar eigenlijk de grond uit. Vorst is namelijk funest. Voor stekjes helemaal. Een halve graad is al teveel, zegt Daan. Volwassen planten kun je afgedekt met stro laten overwinteren bij een milde winter.

Populariteit
De dahlia heeft wel enige tijd een 'ouderwets' etiket gehad, maar wint nu weer aan populariteit. Veel mensen zullen zich de uitbundige vazen met bloemen ibij hun ouders en grootouders herinneren. Vroeger een standaardbloem voor een zomerse tafel. Nu zijn dahlia's eerder de blikvanger in een eenvoudig maar stijlvol bloemstuk. ''Een dahlia is dan hip. Hij mag weer.'' Eén bloem is vaak al genoeg, vindt Anja.
Het kleurenpalet op de tuin is nu al groot, maar op z'n mooist vanaf half augustus. Dan bloeit de siertuin in schakeringen van witte via pastelkleurige naar diep rode, felgele, roestbruine en bijna zwarte dahlia's. Die laatste kleur is net als bij tulpen nog steeds een uitdaging voor telers. In de siertuin van Anja en Daan zijn enkele perken met deze bloemen te bewonderen. Naast het bezoeken van de tuin zijn er ook allerlei dahlia-activiteiten in de Tulperij zoals dahlia's aquarelleren, een workshop fotograferen en een bloementaart bouwen van dahlia's.

Meer mogelijkheden
Anja heeft bewondering voor de prestaties van de dahlia kwekers, maar is zelf niet zo'n liefhebber van de zwarte varianten. Ze loopt nooit in zwarte kleren, zegt haar man lachend. Te somber. Anja laat een platte mand met roze dahlia's zien. Roze is haar lievelingskleur. Alleen in die kleur is het aanbod in dahlia's al heel groot. Omvangrijker dan bij tulpen. De dahlia verdient meer aandacht. ''Er is zoveel meer mogelijk met dahlia's'', lacht Anja.

De Dahlia siertuin is gratis te bezoeken bij de Tulperij in Voorhout www.detulperij.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>