Het huis waar de buurt thuis is: Spelewey moet centraal punt in de wijk worden | De Teylinger
Logo deteylinger.nl

Het huis waar de buurt thuis is: Spelewey moet centraal punt in de wijk worden

Als het aan Welzijn Teylingen ligt, gaat De Spelewey in Voorhout op de schop. Het wijkgebouw moet een thuisbasis gaan worden voor de bewoners van het 'Oude Dorp West'; "De Spelewey gaat nog meer bruisen!"

Door Esdor van Elten

"Ons doel is om hier een echt 'huis van de buurt' van te maken", aldus Margriet Duivenvoorde, sociaal makelaar bij Welzijn Teylingen en projectleider van het project 'Lerend Wijkcentrum'. "Een huis voor, door en met de bewoners."

Buurtgevoel
"We zijn hier twee jaar geleden gestart met een buurtkamer en dat is een succes", vertelt Margriet. "Dat succes is wat ons betreft de voorloper op de activiteiten die Welzijn Teylingen samen met bewoners en stagiairs Social Work wil opzetten. Op verzoek van o.a. Stichting Jeugd en Jongerenwerk Voorhouthebben we gekozen om van De Spelewey onze thuisbasis te maken. Het is een gebouw dat bij iedereen in de buurt bekend is." Het plan past in de strategie van Welzijn Teylingen , dat meer wil gaan werken vanuit de wijk. "Wat wij beogen is om de mensen in de wijk te mobiliseren en bij elkaar te brengen. Deze wijk is in de afgelopen jaren flink veranderd, en geregeld horen we van met name oudere bewoners dat zij hun straat niet meer herkennen. Door ontmoetingen en activiteiten te organiseren hopen we weer meer saamhorigheid en buurtgevoel terug te krijgen."

Vrijwilligers
Naast de vrijwilligers die actief zijn, waaronder een aantal studenten, hoopt Margriet dan ook dat buurtbewoners ook binnenlopen. "Je kunt hier terecht voor een bakkie, een praatje en een spelletje, maar ook als je zelf vrijwilligerswerk wilt doen, ben je hartelijk welkom. Het is prachtig als je iets voor een ander kunt doen." Daarnaast gaat De Spelewey ook dienst doen als laagdrempelige inloop voor instanties en organisaties. "Zo hebben we op 6 september 'De Papierwinkel' in huis. Die biedt hulp bij administratie en financiële vragen. Ook vanuit Welzijn Teylingen is er altijd iemand aanwezig. En verder staan we open voor ideeën. Binnenkort willen we daar ook een informatieavond over beleggen. Heb je een idee voor de wijk? Laat het ons rustig weten zodat we kunnen meedenken over hoe we jouw idee in praktijk kunnen brengen. Er zijn al verschillende activiteiten in De Spelewey, zoals de Gezonde Lunch op maandag, koffie op maandag en vrijdag en kaart- en filmmiddagen. Het gebouw is ook uitgiftepunt van de Voedselbank. Maar we hebben nog wel tijd en ruimte over voor nieuwe en andere activiteiten."

Op de schop
Om van De Spelewey echt een Huis van de Buurt te maken is meer nodig dan alleen ideeën en activiteiten. Ook het gebouw zelf moet op de schop: "Het voldoet niet aan moderne eisen", vindt Margriet. "Vorig jaar is er wel een nieuwe keuken en een nieuw invalidentoilet geplaatst, en daar zijn we enorm blij mee. Maar er is meer nodig. Dat kost wel geld, maar daar zoeken we fondsen voor. We willen het mooi en netjes inrichten. We gaan investeren om het gebouw eigentijdser te maken. Herkenbaar, en multifunctioneel, maar vooral ook gezellig en eigen. Tenslotte is het het Huis van de Buurt!"

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>