De voorzitter van de Dierenambulance reageert teleurgesteld op het besluit.
De voorzitter van de Dierenambulance reageert teleurgesteld op het besluit. "Het gaat om een luttel bedrag, onbegrijpelijk dat de gemeente daar niet toe bereid is." Foto: J.P.K

Gemeente Teylingen wijst verzoek bekostiging Dierenambulance af

Algemeen

Gemeente Teylingen wijst het verzoek van Dierenambulance & Vogelasiel Regio Leiden om de opvang van zieke in het wild levende dieren financieel te ondersteunen af. D gemeente financiert alleen de opvang van zwervende huisdieren. De voorzitter van de Dierenambulance reageert teleurgesteld en roept de gemeente op het besluit te heroverwegen.

"Wij wijzen het verzoek af. Het budget van de gemeente is beperkt en wij moeten keuzes maken. Daarom voert de gemeente op dit terrein alleen haar wettelijke taak uit", stelt de gemeente. Het vangen en vervoer van zwervende huisdieren uit Teylingen naar Dierenasiel Stevenshage, ook één van de hoofdactiviteiten van de dierenambulance, zijn volgens de gemeente onderdeel van de wettelijke taak. "Deze diensten van de dierenambulance blijft de gemeente Teylingen vergoeden. College van B&W begrijpt dat dit voor de vele vrijwilligers van de dierenambulance een teleurstelling is."

Onbegrijpelijk
Dat is een understatement: "Onbegrijpelijk en onterecht", zo kenschetst voorzitter Jaap van Meijgaarden het besluit. "De gemeente erkent zowel zijn verantwoordelijkheid voor de zorg van huisdieren als die van wilde dieren, maar weigert desondanks ons daarvoor te bekostigen, terwijl zij daar zelf feitelijk niets aan doen. Wat betreft huisdieren leven zij in de veronderstelling dat zij met de bekostiging van dierentehuis Stevenshage alles gedekt hebben, maar dat is maar gedeeltelijk het geval. Als wij een gewond huisdier ophalen dat niet gechipt blijkt en de dierenarts, waar we naartoe gaan, besluit dat het voor het dier het best is om het te laten inslapen, komen alle kosten voor onze rekening, terwijl de gemeente daarvoor verantwoordelijk is! Alleen dat al is reden voor ons om bezwaar tegen het besluit aan te tekenen en de gemeente om heroverweging te vragen. Maar schrijnender is de afwijzing wat betreft de bekostiging van onze zorg voor wilde dieren. De gemeente erkent dat hij een wettelijke zorgplicht heeft op dat gebied, maar verschuilt zich achter het gegeven dat dat een open norm is. Dat is op zich waar, maar als je daar vervolgens geen invulling aan geeft,omdat je geen dierenwelzijnsbeleid hebt vastgesteld, laat staan financiële middelen voor uitvoering van die zorgtaak in je begroting hebt opgenomen, is het wel heel wrang dat je de stichting die die zorgtaak wel uitvoert, vervolgens in de kou laat staan. We vragen slechts € 4.000,= per jaar hetgeen overeenkomt met ongeveer 12 cent per inwoner. Door dat luttele bedrag aan ons te vergoeden, zou de gemeente invulling kunnen geven aan zijn zorgtaak met betrekking tot wilde dieren. Onbegrijpelijk dat gemeente daartoe niet bereid is", aldus een teleurgestelde voorzitter, die er op wijst dat de gemeente Leiden ánders beslist. "Hopelijk neemt het gemeentebestuur het besluit daarom in heroverweging. Het zou de gemeente sieren".

Uit de krant