Afbeelding

Veilig het schooljaar door

Algemeen

De Springplank ligt beschut tussen de hoge flats van Sassenheim. Wethouder voor onderwijs Arno van Kempen spreekt de kinderen en ouders op het schoolplein toe. ''De scholen zijn weer begonnen''. Hij doet een oproep aan automobilisten en andere weggebruikers op te passen in het verkeer. Kinderen zijn kwetsbaar. Met deze actie willen school, gemeente en alle schoolkinderen dat aan iedereen laten zien en horen.

Door Piet de Boer

Wethouder Arno van Kempen benadrukt tijdens zijn bezoek dat uit onderzoek in Teylingen gebleken is dat voor bewoners veiligheid op de hoogste plaats staat. Daar hoort ook de verkeersveiligheid bij. ''Jullie moeten veilig naar school kunnen.'' Dat gaan de kinderen bekend maken, door bellen te blazen.

Extra alert
Veilig Verkeer Nederland (VVN) die de actie jaarlijks organiseert, wil dat basisschoolleerlingen en middelbare scholieren extra aandacht krijgen in het verkeer. ''Ieder jaar zien we in de ongeval-statistieken een piek in de weken na de zomervakantie. Met name onder fietsende scholieren.'' In Nederland komt na de zomervakantie elke dag een complete schoolklas op de eerste hulp terecht door verkeersongevallen. De actie is vooral een aansporing voor automobilisten om extra alert te zijn op schoolgaande kinderen in het verkeer.

Veiligheid prioriteit
Dorien van Doeveren, directeur van De Springplank, bevestigt dat veiligheid voor de school heel belangrijk is. Er is veel aandacht voor de verkeerseducatie in de lessen. Veiligheid heeft prioriteit, zegt Dorien. Conciërge Mees gaat het spandoek van de VVN-actie ophangen. ''Nee, ernstige dingen zijn hier nooit gebeurd.'' Hij lacht. Het is een veilige school. Mees nuanceert: ''De kinderen lopen naar school met hun ouders of worden gebracht met de auto. Het is een rustige buurt. Kijk om je heen. Als hij dan toch iets gevaarlijks moet noemen, dan is dat klimmen op het dak van de school door sommige kinderen.

Aftellen
Na de toespraak van directeur Van Doeveren en wethouder Van Kempen komt het blazen van zeepbellen. Zelfs de leerlingen van de hogere groepen kijken er verlangend naar uit. ''Ik tel af, roept Arno van Kempen. ''Laat de mensen in Voorhout, Sassenheim en Warmond weten dat de scholen zijn begonnen. Zijn jullie er klaar voor? 10, 9, 8 . . . . 3, 2, 1. En blazen maar!''

Een grote bellenmassa kiest het luchtruim.

Uit de krant