Weesfietsen vinden nieuw onderdak bij goede doelen | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Burgemeester Carla Breuer wijst de eerste vijf fietsen toe aan Repaircafé Teylingen. | Foto: PR
Burgemeester Carla Breuer wijst de eerste vijf fietsen toe aan Repaircafé Teylingen. | Foto: PR (Foto: )

Weesfietsen vinden nieuw onderdak bij goede doelen

Bijna tachtig 'weesfietsen' heeft de gemeente op station Sassenheim gered van een roestig levenseinde. Vier goede doelen konden na loting de fietsen of onderdelen daarvan mee naar huis nemen. De gemeente draagt zo bij aan recycling en duurzaamheid.

Door Piet de Boer

De vehikels zijn op 1 mei losgeknipt bij station Sassenheim. Daarna stonden de wezen dertien weken in de opslag. Eigenaren konden toen alsnog hun vervoersmiddel terugkrijgen. De weesfietsen bleven weesfietsen. Op maandag 2 september werden ze verdeeld over vier goede doelen: Vluchtelingenwerk Teylingen, Crisisopvang kinderen 's Heeren Loo, Stichting Syrische Vrouwen Nederland (SVNL) en Repaircafé Teylingen (RCT). Burgemeester Carla Breuer leidde de verdeling. Eerst worden de 'goede' exemplaren verdeeld. De eerste vijf fietsen zijn voor het repaircafé. Een boa toont het papier aan de aanwezigen. Ton Wijsman heeft voor het café in totaal negen rijwielen kunnen bemachtigen en een aantal losse zadels. ''We verkopen ze voor een zacht prijsje zegt coordinator Lisa aan de telefoon. ''Ze brengen tussen dertig en zeventig euro op.'' Belangrijker is dat de medewerker met 'afstand tot de arbeidsmarkt' met de fietsen werkervaring opbouwt en zo weer aan het werk komt. Misschien wel als fietsenmaker.

Fietsende Syrische vrouwen
De Stichting Syrische Vrouwen Nederland (SVNL) heeft zijn hoofdkantoor in Sassenheim. Deze belangenorganisatie ontving een aantal damesfietsen. Door welwillende medewerking van Ton zijn de fietsen ter plekke, op de voormalige milieustraat aan de Menneweg, rijklaar gemaakt. Drie vrouwen konden daarna op de fiets met opgepompte banden naar huis. De overgebleven afdankertjes met minder kwaliteit worden meegenomen om onderdelen te oogsten. Wat dan nog overblijft wordt verkocht aan een oud-ijzerhandelaar.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>