Logo deteylinger.nl
Machtelt IJdo maakt een muurschildering vol symboliek. | Foto: EvE
Machtelt IJdo maakt een muurschildering vol symboliek. | Foto: EvE (Foto: )

"Symbolen geven diepteaan het werk en aan het leven"

Dit jaar is het tien jaar geleden dat het Afscheidshuis in gebruik werd genomen. Afgelopen maanden heeft het interieur een facelift ondergaan, inclusief een mooie, symbolische muurschildering. Op zondag 15 september is het Afscheidshuis open en kunt u het kunstwerk komen bekijken en de kunstenaar zelf ontmoeten.

Door Esdor van Elten

In de tien jaar van haar bestaan hebben veel Voorhouters afscheid van hun overleden dierbare kunnen nemen in het Afscheidshuis. "Jaarlijks zijn er rond de dertig, veertig opbaringen", schat Wim Ouwehand , penningmeester van Stichting Begraafplaats Voorhout, in. De Stichting is verantwoordelijk voor begravingen in Voorhout en dus ook voor het Afscheidshuis. "Voordien werden overledenen opgebaard in Huize Agnes", herinnert Wim zich. "In 2006 is Huize Agnes gesloopt en om dat verlies op te vangen is het Afscheidshuis in het leven geroepen. Hier, op een unieke plek, middenin het dorp. Hoewel omringd door kerken zijn we echt algemeen van aard. Iedereen kan bij ons terecht. Onze stakeholders zijn, naast de Protestantse en Katholieke Kerk, ook de Gemeente Teylingen. Naast het Afscheidshuis is de Stichting ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de begraafplaats: "Gelukkig hebben we heel veel vrijwilligers die ons hierbij, en met tal van andere zaken, helpen", zegt Ouwehand dankbaar. Ook een begraafplaats is voortdurend in ontwikkeling: "Binnenkort gaan we het aantal urnenplaatsen uitbreiden. Er komen twee urnenmuren met in totaal 48 plekken bij." En ook het Afscheidshuis wordt up-to-date gehouden. "Het onderhoud was al prima in orde, dus er zijn geen grote ingrepen gedaan", zegt Wim over de vernieuwingen aan het Afscheidshuis. "Het is wel eigentijdser geworden, Er is nieuw meubilair aangeschaft en de verlichting is vernieuwd." Het is de bedoeling dat het Afscheidshuis huiselijkheid uitstraalt. "We zijn eigenlijk een verlengde huiskamer", legt Ouwehand uit. "De familie van een overledene kan hier in de periode tot de begrafenis de hele dag tot 's avonds 22.00 uur terecht. Dan is het goed om een prettige omgeving te creëren."

Voorhout vrij geïnterpreteerd
Onderdeel van het nieuwe interieur is een wandschildering. "Oorspronkelijk dachten we aan een fotowand of een schilderij", aldus Ouwehand. Om het idee vorm te laten krijgen wendde de Stichting zich tot Machtelt IJdo. De Voorhoutse kunstenaar studeerde aan de De Wackers Kunstacademie in Amsterdam en heeft een atelier in Leiden. Maar ze werkt ook op locatie: "Toen ik het hier zag wist ik dat het een muurschildering moest worden." Er volgden gesprekken met de stichting en het klikte. Dat is belangrijk, want een project als dit vraagt om vertrouwen." Machtelt bereidde zich grondig voor: "Dit is een bijzondere ruimte en mijn schildering moet daar echt iets aan kunnen toevoegen. Het was ook van het begin af aan duidelijk dat er iets Voorhouts in moest zitten." Het resultaat is een schildering vol symboliek: "Dat past bij een plek als dit. Symbolen geven diepte aan het werk, net zoals ze diepte geeft aan het leven."
Centraal in de schildering staan plekken die een Voorhouter meteen herkent: het Boerhaavehuis en de toren van de Sint-Bartholomeüskerk. "Torens fungeren als baken. En het is fijn om een baken in je leven te hebben", verduidelijkt Machtelt. Voor de meesten van ons minder herkenbaar, maar al even Voorhouts, zijn de bloemen en bomen in de schildering: "Elke boom die is afgebeeld, staat ook echt in het dorp", verzekert Machtelt.
Dat geldt ook voor de op de voorgrond staande 'Levensboom': "Die staat vast in de aarde. De takken staan voor de volgende generaties. Een van de takken tipt het water aan. Symbool voor verbondenheid met de overledene. Water heeft ook een prominente rol in de schildering: "Het stroomt er als het ware doorheen, op weg naar oneindigheid. Wie weet waar de stroom heen leidt? Het is net zo ongrijpbaar als het overlijden zelf." In het water schilderde Machtelt een paar zwanen: "Die staan voor liefde."

Monumentendag
Op de zondag van het Open Monumentenweekend, is het Afscheidshuis geopend en kunt u het vernieuwde interieur en de muurschildering komen bekijken. Machtelt zal zelf ook aanwezig zijn om uitleg te geven (en wellicht de laatste hand te leggen.) Het Afscheidshuis aan Herenstraat 51 is geopend van 12.00-17.00 uur.

Meer berichten