Logo deteylinger.nl
Duitse soldaten trekken een V1-raketvliegtuig naar een stelling. De Duitsers wilden V1's ook vanaf Warmond op Londen afvuren;. | Foto: Bundesarchiv
Duitse soldaten trekken een V1-raketvliegtuig naar een stelling. De Duitsers wilden V1's ook vanaf Warmond op Londen afvuren;. | Foto: Bundesarchiv (Foto: )

Warmelda zoekt objecten voor WO2-tentoonstelling

De zomervakantie is nog maar net voorbij, maar het Historisch Genootschap Warmelda is al druk in de weer. Voor de viering van 75-jaar bevrijding (5 mei 2020) organiseert het genootschap volgend jaar namelijk een expositie met als thema "Warmond tijdens de Tweede Wereldoorlog".

Bij deze expositie zullen we vooral foto's van toen kunnen zien. De kiekjes van gemobiliseerde Nederlandse soldaten die, aanvankelijk, ontspannen op de Baan poseerden, zullen nog een glimlach opwekken. Maar andere foto's laten de ernst voor de oorlog zien: de gecrashte Lancaster in de Lakerpolder, de 'Waffenschein' van lokale NSB'ers, een model van de nooit afgebouwde V1-raketvliegtuig lanceerinstallatie, de legendarische SS-boom, en gelukkig uiteindelijk ook de bevrijding met geallieerde soldaten in de Dorpsstraat. En uiteraard zal er ook nooit eerder vertoond materiaal worden gepresenteerd. Zoals een reeks foto's van Duitse soldaten die, hoewel dat verboden was, in Warmond toch zijn gefotografeerd. Zeer zeldzaam materiaal! 

Maar het Historisch Genootschap Warmelda hoopt nog meer te kunnen laten zien. Heeft u of uw familie nog zaken in bezit die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben? Bijvoorbeeld oude foto's of documenten, rantsoenbonnen, typisch vaatwerk uit die tijd, of een oude helm of uniform? Het maakt niet uit wat, we lenen het graag! En kent u nog familieverhalen uit de oorlogsjaren, ook daar zijn we benieuwd naar. Neem contact per e-mail info@warmelda.nl.

Meer berichten