Logo deteylinger.nl
links de gerenoveerde woning en rechts de te behouden historische bollenschuur. | Foto: PR
links de gerenoveerde woning en rechts de te behouden historische bollenschuur. | Foto: PR (Foto: )

Wethouder van Kempen reiktde HKV Restauratieprijs uit

De restauratieprijs 2019 van de Historische Kring Voorhout (HKV) zal op zaterdag 21 september uitgereikt worden. Wethouder Arno van Kempen komt dan om drie uur bij Stan en Marjolein Uljee op bezoek om de onderscheiding te overhandigen.

De prijs toont de waardering van de HKV voor de renovatie van de voormalige bedrijfswoning op het adres Jacoba van Beierenweg 51 in Voorhout. De gerenoveerde woning van het ensemble is in de volksmond bekend als Van der Hulst – Bloemoord. De woning heeft nog veel originele details uit 1910. De HKV heeft ondersteuning gevraagd aan het Cultuur Historisch Genootschap Bollenstreek, die deze bekroning met de HKV restauratieprijs van harte onderschrijft. Wethouder van Kempen zal naar verwachting tijdens de prijsuitreiking uitgebreid stil staan bij de werkzaamheden die door Stan en Marjolein Uljee zijn uitgevoerd. Dat de HKV restauratieprijs dit jaar zal worden uitgereikt aan Jacoba van Beierenweg 51 te Voorhout is zowel een bekroning als een blijk van waardering voor het behouden en het zichtbaar houden van ons agrarische bollenverleden.

Herbestemmen & renoveren
Met deze erkenning hoopt de HKV dat er aanleiding is om ook de twee naastgelegen schuren, belangrijke bollenerfgoed, te herbestemmen en te renoveren. Er ontstaat momenteel een niet-agrarische lintbebouwing langs de Jacoba van Beierenweg met nieuwbouw. Die hedendaagse fraaie en vrijstaande woningen hebben geen directe relatie met het oorspronkelijke grondgebruik van de streek. Er is algemene steun voor het behoud van het agrarische bollenerfgoed langs de doorgaande wegen. Een juweel als de combinatie aan de Jacoba van Beierenweg 49-51 moeten we daarom koesteren.

Meer berichten