Logo deteylinger.nl
Daniëlle aan het werk, samen met collega Monique Brandt. | Foto: EvE
Daniëlle aan het werk, samen met collega Monique Brandt. | Foto: EvE (Foto: )

"Fijn, Ik mag weer aan het werk in Sassenheim"

Op 17 september werkt Daniëlle Voet (39) precies vijf jaar bij Etos Hauwert in Sassenheim. Daniëlle heeft een verstandelijke beperking, maar dat weerhoudt haar er niet van om zichzelf nuttig te maken. En het team? Dat is ook blij met haar.

Door Esdor van Elten

In de bus onderweg naar Sassenheim vanuit haar woonplaats Hillegom kan Daniëlle zich echt al verheugen: "Ik mag weer naar de Etos." Niet om spulletjes te kopen, maar om te werken. Daniëlle maakt al vijf jaar deel uit van het team van Roniëlle Hauwert. Twee keer per week werkt zij in de winkel aan de Hoofdstraat. En het plezier straalt er van af als ze in de winkel bezig is met vakken vullen en spiegelen. "Ik maak ook schoon, ik veeg en ik help met de voorraad", vertelt Daniëlle met een grote lach op haar gezicht. Het liefst is ze toch in de winkel zelf bezig, want het contact met klanten vindt zij leuk. "Ik weet niet alles, maar als de vraag te moeilijk is dan roep ik gewoon een collega erbij." Het is niet Daniëlles eerste baan. Hiervoor werkte zij maar liefst twaalfeneenhalf jaar bij een winkel in Noordwijk. "Maar dat was wel een beetje ver reizen, en na zo'n tijd wilde ik wel eens wat anders", aldus Daniëlle. Ze besprak het met haar begeleider, Monique ter Veen. Zij werkt bij Stichting Raamwerk en fungeert naast begeleider ook als 'jobcoach'. "Daniëlle was er duidelijk over dat ze graag weer in een winkel wilde werken, en dan het liefst in Sassenheim", vertelt Monique. En dus liep Monique op een gegeven moment de winkel van Roniëlle in om te vragen of er misschien een plekje voor Daniëlle was. "Dat vond ik wel een uitdaging", herinnert Roniëlle zich. "Maar ik wist dat in een andere winkel ook iemand met een verstandelijke beperking werkte en dat beviel heel goed. Nadat ik het in het team besproken had besloten we met elkaar dat we het wilden proberen." Dat was een goede beslissing, blijkt al snel. Door haar beperking is Daniëlle natuurlijk niet voor alle werkzaamheden in te zetten, maar er is werk genoeg voor haar en wat ze doet, dat doet ze goed. Ze heeft ook hele creatieve manieren om met haar beperkingen om te gaan, merkt Roniëlle. "Zo vindt zij lezen best moeilijk en dat is lastig bij het uitpakken van de voorraad. Maar in plaats van te lezen kijkt Daniëlle naar de codes op de dozen, en dat gaat prima!"

Deel van het team
Twee andere dagen in de week werkt Daniëlle bij de dagbesteding van Stichting Raamwerk in Sassenheim. Daar doet zij 'licht industrieel werk', zoals dat heet. Toch vind ze het werk in de winkel leuker: "Hier heb je klanten. En het is ook minder druk om je heen." Monique snapt dat wel: "Daar is ze er ook gewoon één van velen. Hier is zij uniek zoals ze is. En toch gewoon een werknemer." "Ik vind de collega's leuk", voegt Daniëlle er aan toe. En dat is wederzijds: "We zijn allemaal erg blij met haar. Ze is echt deel van het team", benadrukt Roniëlle. "Ze is een meerwaarde voor de winkel. "En andersom is dit natuurlijk ook heel goed voor haar", voegt Monique er aan toe. "Doordat Daniëlle haar steentje bijdraagt groeit haar zelfvertrouwen en heeft ze meer plezier in het leven. Uiteindelijk wil iedereen toch gewoon nuttig bezig zijn." Het 5-jarig jubileum zal dinsdag 17 september niet onopgemerkt voorbijgaan, belooft Roniëlle. "Er komt in ieder geval taart!" Dat is, naast het werk, iets waar Daniëlle zich èxtra op gaat verheugen!

Meer berichten